MILJÖ
Jubel i Dubai när klimatavtal klubbas – Miljöministern: ”Ordentligt framsteg”
En historisk överenskommelse har klubbats på klimatmötet COP 28 i Dubai. Det kan vara början på slutet för fossila bränslen som olja, kol och naturgas, enligt EU:s klimatchef. Men andra varnar för kryphål.
Jubel och applåder hördes i Dubai när klimatmötets ordförande slog klubban i bordet.
Efter 28 år av klimatkonferenser nämns nu för första gången fossila bränslen, den stora boven bakom utsläppen som värmer planeten, i en överenskommelse. Inget land valde att motsätta sig utkastet som låg på bordet, trots att förhandlingarna har varit svåra och konfliktfyllda.
– Från djupet av mitt hjärta, tack. Vi har arbetat väldigt hårt för att säkra en bättre framtid för människor och planeten, säger ordförande Sultan al-Jaber till delegaterna på mötet i Dubai.Vi ska vara stolta över vår historiska prestation.
Det här betyder att COP28 kan markera början på slutet för fossila bränslen, enligt EU:s klimatchef Wopke Hoekstra.
– Det har tagit oss 30 år att komma hit, det borde ha hänt för längesedan.
Önationer är kritiska
Men en grupp låglänta önationer, som står inför hotet från höjda havsnivåer, varnar för kryphål som gör att överenskommelsen inte går tillräckligt långt när det gäller minskat användande av fossila bränslen som kol, olja och naturgas.
– Vi ville inte avbryta de stående ovationerna, men vi är konfunderade. Det verkade som att du just klubbade beslutet utan att små östater befann sig i rummet? säger en delegat från Samoa.
– Texten har många starka delar. Men frågan är om det är tillräckligt. Vi har kommit fram till att den kursändring som vi behöver inte har säkrats.
Länderna uppmanas nu att bidra till en omställning från fossila bränslen i energisystemet så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Det ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en formulering som speglar de olika förutsättningar rika och fattigare länder har.
Texten understryker vikten av snabba åtgärder detta "avgörande" årtionde i kampen mot klimatförändringarna. Dessutom manas bland annat till en tredubbling av förnybar energikapacitet till 2030 och ökad takt i arbetet med att utveckla tekniska lösningar för avskiljning och lagring av koldioxid.
Det finns också referenser till fortsatt användning av "övergångsbränslen", ett kodord för fossil naturgas som orsakar utsläpp av koldioxid.
Över hundra länder, däribland EU-länderna, har pressat på för ännu skarpare skrivningar om att helt fasa ut fossila bränslen. Det blev inte verklighet, på grund av motstånd från bland annat oljeländer som Saudiarabien.
Miljöministern: Ett framsteg
– Det här är ett ordentligt framsteg. Men nu är det väldigt viktigt att börja agera också, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till TT direkt efter beslutet.
Överenskommelsen framhåller att omställningen ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en formulering som speglar de olika förutsättningar rika och fattigare länder har.
– Olika länder har olika vägar att gå nu, och det måste man förstå. Det kommer inte att gå lika snabbt för alla länder. Men det är viktigt att vi nu är överens att alla ska röra sig i den riktningen och ställa om från fossila bränslen, säger Pourmokhtari.
Danmarks minister för global klimatpolitik, Dan Jørgensen, har varit en av de tunga förhandlarna på COP28 i Dubai. Han kallar avtalet historiskt.
– Att detta skulle lyckas här i en oljestat, omgiven av oljeländer, att få dem med sig på att vi ska bort från oljan – det är ett jätteframsteg, säger han.
– De som inte tycker att vi ska låta bli kol, olja och gas får det svårare nu. Jag tror att Opec-länderna har känt sig mycket pressade här.
Klimatorganisationer och forskare varnar för att det finns många kryphål i texten. Men Pourmokhtari pekar på att överenskommelsen är en kompromiss mellan 200 länder, den är inte perfekt.
– Det är svårt i de här multilaterala sammanhangen, även Saudiarabien ska skriva under på samma avtal. Det är därför det ibland är små steg, säger Pourmokhtari.
Miljöorganisation: Blandad kompott
Jean Su från organisationen Center for Biological Diversity ser en blandad kompott i överenskommelsen.
– Å ena sidan är det en bra signal att världen äntligen tar itu med fossila bränslen efter nästan tre decennier av att ha vägrat göra det. Å andra sidan innehåller texten kryphål som tillåter USA och andra fossilproducerande länder att fortsätta öka sin utvinning, säger hon.
COP28 skulle ha avslutats i tisdags, men det har varit svårt att hitta formuleringar som 198 länder kan ställa sig bakom. Beslut måste tas med konsensus bland fossilberoende ekonomier, rika utsläppare, sårbara önationer och utvecklingsländer som efterlyser mer pengar till hjälp för omställningen.
2023 kommer att bli det varmaste året som hittills har uppmätts i världen och extremväder orsakar död och förödelse i klimatförändringens spår.
För att mildra de värsta effekterna måste de globala utsläppen halveras till 2030, men hittills fortsätter kurvorna att peka uppåt – främst på grund av förbränningen av fossila bränslen.