Viss typ av HPV-virus ger ökad cancerrisk

2018-12-11 08:11  

Att HPV-virus orsakar livmoderhalscancer har varit känt sedan länge. Nu visar en ny studie att HPV-tester behöver bli mer exakta och att kvinnor som bär på högriskformer av viruset bör cancertestas oftare.

Kvinnor under 30 som testar positivt för två typer av Humant papillomvirus (HPV) löper en betydligt större risk att drabbas av cancer, visar en ny studie från Karolinska institutet. HPV är en grupp virus som omfattar mer än 200 olika typer, varav 16 och 18 är de vanligast förekommande högrisktyperna.

– Vi har visat att är de HPV 16- eller 18-positiva, då löper de en väldigt stor risk att utveckla cellförändringar och även cancer, säger Sonia Andersson, professor i gynekologi vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet.

Forskarna bakom studien såg också att kvinnor över 30 år som var bärare av högrisk-HPV, oberoende av HPV-typ, hade åtta gånger högre risk att drabbas än kvinnor som testats negativt för HPV.

Läs mer: Cancervaccin börjar visa resultat

Cellprov mindre viktigt

I studien ingick drygt 9.000 normala cellprov från kvinnor i 20-60-årsåldern som lämnat prov inom det svenska screeningprogrammet under åren 2005-2007. Normalt cellprov är alltså ingen garanti för att inte utveckla höggradiga cellförändringar, enligt forskarna.

I dag screenas kvinnor i Sverige med cellprov från livmodertappen från 23 till 64 års ålder. Enligt nya riktlinjer ska screeningen från 32 års ålder i stället göras med HPV-test i första hand. En förändring Sonia Andersson anser bör gälla även för yngre kvinnor.

– Cellprovet har inte så stor betydelse. Det är dags att Sverige går över till primär screening för HPV, att man tar HPV-test i stället för cellprover.

Läs mer: ”Inga samband mellan HPV-vaccin och misstänkta biverkningar”

Mer precisa test

Enligt Sonia Andersson bör sjukvården även blir bättre på att precisera vilken typ av HPV-virus det rör sig om när det gäller yngre patienter. Och om det är HPV 16 eller 18 bör patienterna kallas testas oftare. I dag är praxis att kalla till ny provtagning efter tre år om cellproverna är normala, även om patienten bär på HPV.

– Den som är positiv för 16 eller 18 bör kallas in för ett nytt prov inom ett år, säger Sonia Andersson.

Mer om: Hälsa Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer