INNOVATION

Vapen mot alkoholberoende? Genterapi tog apor ur alkoholmissbruk

Arkivbild på en rhesusmakak. Till höger en illustration av transmittormolekylen dopamin.
Arkivbild på en rhesusmakak. Till höger en illustration av transmittormolekylen dopamin.

En typ av genterapi skulle kunna bli ett vapen mot svårt alkoholberoende. Det visar en studie på rhesusmakaker, publicerad i Nature Medicine.

Publicerad

Signalbanan för dopamin – en substans som spelar en viktig roll för belöning och beroende – kan rubbas av kroniskt alkoholmissbruk. I en ny studie levererade forskare med hjälp av ett ofarligt virus en gen som kodar för proteinet GDNF (glial cell-line derived neurotrophic factor) till en del av hjärnan. Målet var att återställa utsöndringen av dopamin.

– Vi riktade in oss på de cellkroppar som med den här genen tillverkar dopamin … för att fylla på eller återställa det som berövats av kroniskt drickande, säger Kathleen Grant, professor vid Oregon Health and Science University’s National Primate Research Centre, till The Guardian. Grant har lett arbetet med studien

Fyra apor, benägna att dricka alkohol om sådan serverades, upphörde mer eller mindre med det efter genterapin. Alkoholkonsumtionen minskade med upp till 90 procent.

– I flera månader valde de här djuren att dricka vatten och började undvika alkohol, säger Kathleen Grant.

Testas mot Parkinsons sjukdom

Ytterligare fyra apor ingick i en kontrollgrupp och deras alkoholvanor förändrades inte utan fortsatte på samma höga nivå. 

The Guardian skriver att en liknande procedur används i en studie med människor drabbade av Parkinsons sjukdom och genterapitekniken prövas även på barn med den svåra och sällsynta sjukdomen AADC-brist. 

– Vi är på väg in i en era med genterapi för neurologiska och kanske även psykiatriska åkommor. Jag tycker att den här studien är ett lovande steg i den riktningen, säger Kathleen Grant till The Guardian. 

Samtidigt var studien liten och Grant påminner om att mer forskning behövs. Därtill är ingreppet invasivt och behandlingen är irreversibel. Om metoden skulle bli aktuell för människor skulle det sannolikt endast vara för människor med riktigt svåra alkoholproblem, där alla andra behandlingar fallerat.