Innovation

Undersöker chokladens vita fläckar med röntgen

Med röntgenkällan Petra III studerade forskarna hur flytande fett (gult) rör sig i chokladen i realtid. Foto: Svenja Reinke/TUHH

Varför bildas vita fläckar på choklad som har lagrats en tid? En röntgenundersökning ger svar.

Publicerad

Fenomenet med vita fläckar på choklad kallas på fackspråk 'fat bloom'. Det handlar om fett som lägger sig i tunna skikt på chokladen och är helt ofarligt. Men de vita fläckarna är den främsta orsaken till reklamationer och kostar livsmedelsindustrin miljonbelopp varje år.

Exakt hur de vita fläckarna uppstår har hittills inte studerats i detalj. Men en forskargrupp vid tekniska universitetet i Hamburg-Harburg har med stöd av Nestlé använt sig av en röntgenutrustning från Desy för att i realtid studera framväxten av fat bloom på chokladbitars yta.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här