Studie: Rökarens lungor går att rädda

2020-01-30 13:30  
Foto: Jessica Gow/TT

Många äldre rökare resonerar som så att det inte spelar någon roll om de slutar ”på äldre dar”. Men enligt en ny studie kan skadade celler ersättas av friska, och på så sätt minska risken för cancer.

Är det egentligen någonsin för sent att sluta röka? Rökare har länge varit medvetna om att om de kan sluta så minskar risken för att utveckla sjukdomar som till exempel lungcancer. Men vad som inte varit lika självklart är att lungornas skadade celler faktiskt kan läka, det skriver The Guardian som refererar till en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Studien visar att cancerbenägna och tobaksskadade celler kan ersättas av friska när rökaren lyckats sluta röka.

”Människor som har rökt i 30-40 år, eller längre, säger ofta att det är för sent för att sluta röka – att skadan redan är skedd. Vad som är så intressant i vår studie är att den visar att det aldrig är för sent” säger en av författarna Peter Campbell vid Wellcome Sanger Institute i Storbritannien.

16 personer deltog i studien, och några av dem hade under sin livstid rökt fler än 15 000 paket cigaretter. Efter några år som rökfria kunde inga tobaksskador längre hittas på cellerna som omger luftvägarna. Det deltog även icke rökare och barn för att leta efter mutationer som leda till cancer.

Fyra gånger friskare celler

Att det sker genetiska förändringar i celler är helt normalt i samband med att åldern stiger, men Peter Campbell förklarar att en mutation kan förändra cellernas beteende dramatiskt, och om detta sker i tillräckligt många celler så kan det i värsta fall sluta i cancer.

Nio av tio celler hos en rökare hade mutationer, enligt studien. När de testade cellerna hos före detta rökare var upp till 40 procent av dem helt friska, det är fyra gånger mer än deltagarna som fortfarande rökte.

Författarna vet ännu inte hur de friska cellerna tar över de som är skadade, men skriver att det är nästa steg för att kunna göra dem ännu mer effektiva.

Ellinor Molin

Mer om: Rökning Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer