Innovation

Smakämnena i parmesan spårade

31 olika smakämnen hittade forskarna i parmesanosten. Foto: TUM

Den berömda italienska pastaosten parmesan har flera hundra år gamla anor, men först nu har smakämnena spårats. De är många.

Publicerad

Vad vore en pastarätt utan riven parmesan. Den berömda hårdosten från regionen Emilia Romana, där osten kallas Parmigiano, tillverkas traditionellt av råmjölk. Sedan behöver den mogna i tre år för att få sin speciella smak: kraftig och salt, lite skarp men samtidigt syrlig med litet bittert inslag.

Hur kan osten avge så många intryck samtidigt? Vilka aromämnen är ansvariga och hur påverkar de våra sinnen? Frågorna är intressanta inte bara för finsmakarna, utan även för tillverkarna som vill bevara och förbättra sina produkter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här