Skogen flyttar in i 3d-skrivaren

2015-06-16 06:00  

Forskare på Chalmers har använt en 3d-skrivare för att skriva ut föremål i cellulosa. Med en tillsats av kolnanorör leder materialet dessutom ström.

- Det här är ett genombrott för hur svensk skogsråvara kan användas i framtiden. Vi kommer till exempel att kunna skriva ut kläder i cellulosa med inbyggda funktioner, säger Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi.

I en vanlig 3d-skrivare smälts materialet när det formas till ett föremål, lager för lager. Men ren cellulosa smälter inte och kan därför inte skrivas ut med traditionell 3d-teknik. Chalmersforskarna har i stället använt en så kallad 3d-bioskrivare.

Som bläck används en gel där mycket små fibrer - fibriller - av cellulosa binds ihop av vatten. Objekten byggs upp i lager på cirka 0,1 millimeter. Forskarna har till exempel testat att skriva ut en liten stol. Utskriften tog ungefär en kvart.

Problemet är att de utskrivna föremålen består av 95-99 procent vatten.

- Det löser vi genom frystorkning så vi får ett skum, säger Paul Gatenholm och tillägger att det går att påverka materialegenskaperna under processen genom att styra orienteringen på fibrerna. Det går också att tillverka tunna filmer.

Genom att tillsätta kolnanorör går det dessutom att få materialet elektriskt ledande. Kolnanorören skrivs ut med hjälp av det andra munstycket som finns på 3d-bioskrivaren, samtidigt som nanocellulosan skrivs ut.

Forskningen har skett inom Wallenberg Wood Science Center och presenteras den här veckan på konferensen ”New materials from trees” i Stockholm.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer