Sensorer förbättrar starterna i skicross

2014-02-07 05:30  

Med hjälp av handtag med inbyggda sensorer, 3d-kameror och datormodellering har skicrossåkarna finslipat sina starter. Skidförbundets sportchef är säker på att satsningen kommer att ge utdelning i form av OS-medaljer.

Skicross kan liknas vid motocross i nedförsbacke. Fyra åkare kör samtidigt nedför en bana full med kurvor och hopp. Först i mål vinner åket.

Sporten har varit en OS-gren sedan vinterspelen i Vancouver 2010.

Inför årets OS har åkarnas startteknik utvärderats i ett forskningsprojekt i samarbete mellan Svenska Skidförbundet och Mittuniversitetet. Satsningen var efterlängtad av åkarna.

– Eftersom sporten är ganska ny så finns det inget uttalat sätt att snabbast göra en sak på. Alla som har varit bra på att starta har haft olika saker att säga. Nu har vi försökt hitta ett mer generellt sätt att ha en grundstart, säger Michael Forslund, som ingår i skicrosstruppen.

Startmomentet är mycket viktigt för att få en bra position i racet. Exakt hur viktigt det är beror på hur banan ser ut.

– I stora, öppna banor finns det möjlighet att köra om, men i lite tajtare banor är 80–90 procent av racet över i starten. Det är därför vi har lagt ner så mycket tid på starten, säger Michael Forslund.

Särskilda handtag, med inbyggda sensorer, utvecklades i projektet för att mäta hur mycket kraft som kan utvinnas vid startögonblicket. Handtagen användes sedan i startgrindar både utomhus och inomhus.

Med hjälp av markörer på åkarens kropp och 3d-kameror registrerades åkarnas rörelser i startögonblicket. Via en datormodell analyserades sedan hur rörelsemönstret kunde optimeras.

Resultatet visade att det inte är axlar och armar som ska dra fram kroppen, utan att bålen ska arbeta. Nu har träningen anpassats till resultaten, så att mer tid läggs på att stärka mage och rygg.

Tommy Eliasson, sportchef för skicross på Svenska Skidförbundet, tycker att de svenska OS-åkarna har förbättrat ­sina starter efter forskningsprojektet. Och han är övertygad om att det kommer att leda till medaljer.

– Jag tippar att Anna Holmlund och Viktor Öhling Norberg tar guld, säger Tommy Eliasson.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer