Så ofta ska du byta lakan enligt forskare

2017-12-04 15:39  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Tvättar du dina lakan en gång i veckan? Det borde du, enligt mikrobiologen Philip Tierno.

Vi tillbringar runt en tredjedel av våra liv i sängen. En plats som snabbt förvandlas till en park av bakterier och svamp, enligt Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University.

Gosar du runt i dina otvättade lakan allt för länge så kan det i längden leda till att du blir sjuk, säger forskaren till Business Insider. För att hålla bakterierna i schack ska man enligt Tierno tvätta sina lakan en gång i veckan.

Människor producerar ungefär 83 liter svett i sängen varje år. När det då är varmt och fuktigt utomhus blir denna fukt en idealisk kultur för svamp att frodas i.

I en studie för några år sedan kollade forskare på nivån av olika svampsmittor i sängkläder. De fann att fjäder- och syntetkuddar mellan som var mellan 1,5- och 20 år gamla kan innehålla upp till 17 olika svamparter.

Det är inte bara dina egna bakterier du sover med. Förutom svampa och bakterier som kommer från svett, hudceller, vaginalt- och analt sekret, så delar du också säng med utländska mikrober.

Här är några exempel: Mjäll från djur, pollen, jord, avföring och efterbehandlingsmedel från vad dina lakan är gjorda av.

En anledning till att dina lakan blir smutsiga så snabbt har inte särskilt mycket med ditt sätt att leva att göra, eller dina svettmönster. Istället är det på grund av gravitationen.

– Precis som Rom övertid begravdes med skräp som föll från gravitation, är tyngdkraften det som leder allt material till din madrass, säger Tierno.

Viktor Krylmark

Mer om: Bakterier Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer