Så kan ett enzym rädda gamla kläder från soptippen

2019-11-28 14:26  

Varje år beräknas drygt 92 miljoner ton textilier världen runt hamna på deponi. Men forskare i Australien har hittat ett sätt som skulle kunna rädda åtminstone en del av materialen från att bli avfall.

Att återvinna gamla textilier så de kan bli till nya, likvärdiga textilier är en stor utmaning som ännu inte är löst i stor skala. När vi talar om återvunna material i textil- och modebranschen brukar det framför allt handla om polyester, som tillverkas av gamla pet-flaskor.

Men forskare vid Queenslands tekniska universitet tror sig ha hittat en möjlig lösning för textil-till-textilåtervinning, som det kallas. De har utvecklat en metod där polyestern i ull-polyesterblandningar kan återvinnas och användas igen.

– Värdet på återvunnen polyester har ökat avsevärt och ger klädtillverkarna en massiv marknadsfördel när de gör anspråk på återvunna material, säger professor Robert Speight vid universitetets institution för framtida miljöer och fakulteten för naturvetenskap och teknik, i ett uttalande.

Läs mer: Bara några få procent av textilierna är återvunna

Som exempel nämner han Adidas som har lovat att bara använda sig av återvunnen plast till 2024. Detta tros kunna bidra till en ökad efterfrågan på återvunnen polyester, som ju är en plast.

Forskarna beskriver sin metod närmare i den vetenskapliga tidskriften Waste Management. Enkelt går den ut på användning av ett enzym kallat keratinas. Enzymet bryter helt ner ullfibrerna i blandningen, men skadar inte den syntetiska polyestern.

Syntetfibrerna kan utvinnas ur blandningen och ska då i princip vara av samma kvalitet som jungfrulig polyester. Därmed kan polyesterfibern återvinnas till polystergarn och användas vid tillverkning av nya textilier och plagg.

Läs mer: Ikeas tuffa mål: 100 procent återvunnen polyester 2020

Keratinhydrolysat som blir över i processen ska kunna användas som tillväxtmedel för mikrober, i gödselmedel eller djurfoder.

Forskarna anser att deras metod visar en effektiv strategi för återvinning av ull-polyesterblandningar, som kan pressa modeindustrin mot en mer cirkulär ekonomi. Men försöken har än så länge bara skett i labbskola, ett kilo i taget.

För att se om metoden kan vidareutvecklas för användning i storskalig produktion vill forskarna nu inleda ett samarbete med återvinningsföretag.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer