Regnbågsskimmer från djuphavet

2007-10-04 15:16  
Dessa kiselalger är fullpepprade med hål på någon ljusvåglängds avstånd från varandra. Nätverket av hål får algernas kiselskal att skimra i alla möjliga färger.

Nu blir pärlemorfärg enkel och billig att tillverka. Engelska forskare har hittat ett effektivt sätt att framställa det färgämne som får allt från färg och smink till tyg och kreditkortshologram att skifta i regnbågens alla färger.

Tillverkningsmetoden har de lånat direkt från naturen. Och då speciellt från en liten mikroorganism som levt i havet i hundratals miljoner år.

Dessa kiselalger är fullpepprade med hål på någon ljusvåglängds avstånd från varandra. Nätverket av hål får algernas kiselskal att skimra i alla möjliga färger.

Nu har forskarna vid Naturhistoriska museet och universitetet i Oxford stulit naturens idé, och gör om algernas skal till färgämne i en industriell process.

I stor skala föder de upp kiselalger i baljor fyllda med en noggrant tempererad och komponerad soppa av näringsämnen, hormoner och mineraler. Receptet på soppan avgör vilka optiska egenskaper det färdiga färgämnet får.

Organismerna förökar sig snabbt i den behagliga miljön och en enda kiselalg kan på en månad ge upphov till hundra miljoner avkommor.

Forskarna tror sig kunna producera ett ton alger om dagen, och de räknar med att ha en industriell process klar om två år.

Eftersom naturen nästan alltid gör saker på effektivast möjliga sätt, blir också den industriella verkningsmetoden mycket effektiv.

Dagens sätt att tillverka pärlemorfärg kräver energikrävande processer med höga temperaturer och tryck.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer