Polhemspriset till personerna bakom Mips

2019-10-03 13:39  

Årets Polhemspris tilldelas personerna bakom Mips - en hjälmteknik som skyddar användaren från skador från rotationsrörelser vid fall.

Vid ett fall från exempelvis en cykel riskerar den olycksdrabbade allvarliga hjärnskador på grund av den rotationsrörelse som ofta uppstår. Konventionella hjälmar är dock inte designade för detta, utan primärt för att ta emot raka stötar och slag.

Mottagarna av årets Polhemspris har utvecklat en hjälmteknik som även tar hänsyn till effekterna av rotationsrörelsen. Tekniken heter Mips (Multi-directional Impact Protection System) och pristagarna Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven.

– Detta hade jag inte väntat mig! Jag fick reda på det i fredags och har behövt hålla tyst sedan dess, säger Svein Kleiven, professor och avdelningschef vid avdelningen för neuronik på KTH.

Hans von Holst började 1995

Arbetet med det som senare skulle bli Mips inleddes redan 1995 av hjärnkirurgen Hans von Holst på Karolinska Institutet. Han började studera hjälmar, övertygad om att dåtidens varianter inte gav ett tillräckligt skydd mot hjärnskador.

Hans von Holst kontaktade KTH där studenten Peter Halldin senare inledde en doktorsavhandling kring biomekaniken vid skador på huvud och nacke. 1996 lades idén om Mips-tekniken fram och i samma veva anställdes Svein Kleiven som doktorand vilket mynnade ut i en finite element-modell av den mänskliga hjärnan – ett viktigt verktyg för att mäta effekterna av Mips-tekniken. Finite elment-metoden är ett sätt att simulera fysiska fenomen med hjälp av numeriska datorberäkningar.

Skyddssystemet utgörs av ett lågfriktionslager som riktar om och minskar kraften från nedslaget, oavsett riktning. Inspirationskällan finns redan inuti våra egna huvud, där hjärnan kan rotera i förhållande till skallbenet enligt samma princip.

Mips är idag börsnoterat bolag

Mips AB grundades 2001 och är i dag ett börsnoterat bolag som säljer tekniken till hjälmtillverkare. I slutet av 2018 hade 9,2 miljoner enheter sålts. Svein Kleiven var med och grundade bolaget men har aldrig erhållit någon lön utan sålde sina andelar vid börsnoteringen 2017, för att kunna fortsätta arbeta som oberoende forskare.

– Min forskning handlar till stor del om samma sak som Mips, men andra applikationer. Vi utvecklar bland annat en golvkonstruktion som också dämpar fall. Under tiden som jag har fortsatt min forskning har Mips växt och blivit framgångsrikt, säger han.

Hur påverkar priset dig?

– Jag kommer att vara mycket gladare på jobbet under ett bra tag! Kanske leder det också till lite mer uppmärksamhet kring tekniken rent generellt, vilket kan underlätta för att söka forskningsanslag.

Mips finns i dag i hjälmar för en rad olika användningsområden: Snösport, cykling, ridsport, motorcykel och klättring. Framöver kommer fokus även att ligga på yrkesmässigt bruk. En modell för militären har till exempel presenterats. Peter Halldin är i dag vetenskaplig chef på Mips.

Priset kommer att delas ut av Sveriges Ingenjörer vid Polhemsfesten den 6 november i Stockholm och består av varsin Polhemsmedalj samt en prissumma på en kvarts miljon kronor, som de tre pristagarna delar på.

Johan Kristensson

Mer om: Polhemspriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer