Innovation

Omöjligt stoppa nanotillskotten

I Sverige och Europa är det ännu så länge förbjudet att sälja kosttillskott med tillsatta nanopartiklar. Vitaminkomplex i nanostorlek, 8 600 gånger mindre än normalt, ska enligt tillverkaren skynda på processen att bygga upp muskelmassan. Personerna och träningslokalen på bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
Bio-Sim innehåller nanopartiklar av lera som tillverkaren påstår renar kroppen från allt från gifter till parasiter.
Silverpartiklar runt 2 nanometer tar enligt tillverkaren död på alla mikroorganismer.
Sportdrycken Mesogold innehåller 3,2 nanometer små nanopartiklar i guld (kolloidala). Enligt företaget Purest Colloids ökar de prestationsförmågan.
Kosttillskott med nanometersmå silverpartiklar påstås ta död på bakterier och virus.

Sportdrycker med nanopartiklar i guld. Kosttillskott med nanosilver. Marknaden för ät- och drickbara nanopartiklar blomstrar på nätet. Men ingen vet hur partiklarna påverkar hälsan. I Sverige och övriga Europa är de förbjudna.

Publicerad

En tesked om dagen håller doktorn borta. I alla fall om man får tro texten på de amerikanska webbsajter där kostpreparat med nanopartiklar av metaller går att beställa. Men på Livsmedelsverket är man inte lika övertygad.

– Visst går de att köpa över nätet, men i Sverige och i Europa är de olagliga att sälja, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här