Ögonsensor tar hem årets Polhemspris

2015-11-11 07:48  
Med Tobiis utrustning styrs datorn med ögonen. Foto: Pernilla Pettersson

Deras sensor för att styra datorer med ögonen har vuxit till ett börsnoterat företag med 600 anställda. Nu får grundarna av Stockholmsföretaget Tobii årets Polhemspris på 250 000 kronor.

Tobiis ögonsensor följer användarens blick och gör det möjligt att skriva och klicka på datorskärmen med ögonen.

För sin ”geniala blickfångare” belönas Tobiis båda grundare John Elvesjö och Mårten Skogö med Sveriges äldsta teknikpris, Polhemspriset. Förutom varsin guldmedalj får de båda studiekompisarna från teknisk fysik på KTH dela på 250 000 kronor.

Redan när de startade Tobii 2001 hade de en vision om att göra det både enklare och mer intuitivt för alla att använda datorer.

– Vad är det första du gör när du vill interagera med något? Jo, du tittar på det, säger Mårten Skogö som i dag är företagets forskningschef.

Hittills har framgångarna kommit som hjälpmedel för personer med olika funktionshinder och för analys av till exempel webbsidor. Men visionen om ögonstyrning i vanliga datorer, surfplattor och andra produkter har kommit ett stort steg närmare.

Nyligen lanserade Tobii en ny generation av sin ögonstyrningsplattform som är mindre, billigare och strömsnålare än tidigare, en satsning på 120 miljoner kronor.

– Det är vårt största utvecklingsprojekt någonsin och motiveras av att vi ser en otrolig potential på massmarknaden, säger Mårten Skogö.

En viktig del av den nya plattformen är en specialutvecklad processor för ögonstyrning. En idé är att bygga in den i headset för virtuell verklighet. I spel kan det skapa flera nya möjligheter, som att spelaren kan få ögonkontakt med de olika karaktärerna. Ett monster kan smyga fram i ett område som spelaren inte tittar på.

Grafiken kan också styras så att den bara behöver visas högupplöst där spelaren tittar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer