Nytt försök att behandla covid-19 med blodplasma

2021-04-26 13:52  
Forskare på Karolinska institutet studerar om blodplasma från redan sjuka i covid-19 som också fått vaccin kan ge god behandlingseffekt mot covid-19. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Personer som haft covid-19 och vaccinerats mot viruset skulle kunna hjälpa andra som blir sjuka. Forskare på Karolinska institutet återupptar försöken att studera blodplasma som behandlingsmetod, skriver Läkemedelsvärlden.

Man har redan tidigare studerat så kallad konvalescentplasma som behandling mot covid-19, men fått svaga resultat.

Det nya är att studera konvalescentplasma från tidigare sjuka – som dessutom fått vaccin – eftersom den innehåller mycket höga nivåer av antikroppar. Forskarna tror att det kan ge bättre effekt som behandling mot covid-19.

Läs mer: Virus i kampen mot ett virus – hur fungerar vaccinen?

Metoden fungerade mot till exempel spanska sjukan och sjukdomen difteri. Och till viss del även mot covid-19. Men bara för äldre som behandlas inom 72 timmar från symtomdebut och för personer med brist på b-celler, som till exempel drabbar MS-sjuka som tar vissa läkemedel.

Skälet till att behandlingen fungerat dåligt mot civid-19 tror Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig för studien, beror på att antikroppsnivåerna efter genomgången infektion av covid-19 är så pass låga.

Mer om: Covid-19

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer