Ny metod mäter smärta hos spädbarn

2006-12-19 23:00  

En ny mätmetod visar att spädbarn känner smärta. Forskarrönen vid Karolinska Institutet kan leda till att nyfödda får bättre smärtlindring vid plågsamma ingrepp.

För tidigt födda barn reagerar på smärta på samma sätt som vuxna. Det slår Marco Bartocci, barnläkare på Karolinska Institutet, fast med en ny mätmetod.

- Vi har visat att smärtsignalerna bearbetas i hjärnbarken även hos barn som fötts för tidigt, säger han.

Det låter kanske inte så förvånande. De flesta bebisar skriker ju när man tar blodprov. Men så sent som för tio år sedan var det ovanligt att spädbarn fick ordentlig smärtlindring vid obehagliga procedurer, som nålstick och vissa operativa ingrepp. Visst skrek de. Men det var bara reflexer trodde läkarna.

Därefter har kunskapen ökat. På senare år har flera studier visat att barnens hjärtfrekvens, stresshormoner och blodtryck påverkas vid plågsamma ingrepp. Men först nu har forskarna alltså visat hur smärtsignalerna bearbetas i hjärnan.

Mätmetoden bygger på så kallad infraröd spektroskopi. De små barnahuvudena belyses med ljusstrålar nära det infraröda spektrat. Ljuset studsar mot de röda blodkropparna i hjärnans kärl och registreras av mätutrustningen. Sedan räknar algoritmer i en programvara ut hur stort blodflödet är. När barnen får ett nålstick kan man se att hjärnans smärtcentra aktiveras. Mätningen känns inte alls och kan utföras i barnets säng eller kuvös.

Nu hoppas Marco Bartocci att de nya rönen ska få stora konsekvenser när det gäller smärtlindring.

- De visar att det är mycket viktigt att behandla smärta hos prematura barn. Kanske viktigare än hos vuxna eftersom hjärnan ännu utvecklas.

Han berättar att spädbarn ännu i dag kan få sämre smärtlindring än vuxna. När man sätter en sond genom näsan till magsäcken, vilket är både smärtsamt och obehagligt, får spädbarn ibland enbart en salva med lokalbedövning eller paracetamol. Vissa får inte ens det. Detsamma gäller vid nålstick, och ett för tidigt fött barn kan få upp till 30 stick om dagen.

En svårighet är att många smärtstillande läkemedel har biverkningar och inte är testade på små barn. Morfin används, men med försiktighet. Barnet kan annars utveckla ett beroende och hjärnans utveckling kan påverkas.

- Men det finns nya läkemedel som verkar lovande. De testas nu på spädbarn, säger Marco Bartocci.

Professor Hugo Lagercrantz på Karolinska Institutet anser att mätmetoden ökar förståelsen för spädbarn.

- Mätningarna ger kunskap om hur de reagerar på smärta och på lukt- och synintryck. Vi får även nya möjligheter att se om det finns problem med hjärnans utveckling, säger han.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer