Ny metod förlänger livet för svårt sjuka med prostatacancer

2021-06-04 07:30  
En omdiskuterad behandling kan förlänga livet på prostatacancerpatienter. Arkivbild. Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Svårt sjuka patienter med prostatacancer som redan behandlats på andra sätt överlevde fyra månader längre när de även behandlades med radioaktivt lutetium, rapporterar Dagens Medicin.

Det rör sig om en antikropp som riktas mot ett prostataprotein som förekommer bland tumörerna av majoriteten av patienterna med spridd prostatacancer. Där fastnar antikroppen, som eftersom den är kopplad till lutetium strålar tumören, och börjar döda tumörcellerna.

Olika resultat

831 patienter ingick i studien, där två tredjedelar fick den aktuella behandlingen. Medianöverlevnaden blev 15,3 respektive 11,3 månader. Kontrollgruppen fick dock varken behandlas med cytostatika eller radium.

– Någon patient svarade inte alls, medan vi har en patient som är i livet två år efter behandlingen startade, säger Camilla Thellenberg Karlsson, onkolog och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, ett av de svenska sjukhusen som deltagit i studien, till Dagens Medicin

Läs mer: Så ska banbrytande gensaxen bli ett vapen mot sjukdomar

Omkring tusen patienter i Sverige skulle årligen kunna behandlas med den nya metoden om den godkänns, enligt henne.

– Resultaten är efterlängtade. Det är roligt att effekten är så pass stor i den här patientgruppen som fått pröva i stort sett alla andra tillgängliga behandlingar, säger Thellenberg Karlsson.

Betalar ur egen ficka

Metoden har varit uppmärksammad tidigare och många patienter har betalat stora belopp för att få den experimentella behandlingen utomlands.

Bland annat uppges hundratals svenskar årligen resa till privatsjukhuset Docrates i Helsingfors. Sjukhuset – och andra kliniker som tagit betalt för behandlingar – har i sin tur anklagats för att agera oetiskt då man tagit betalt för inte tillräckligt vetenskapligt bevisade metoder.

Den nya studien ger dock tyngt åt förespråkarna. En spännande ny behandlingsprincip, kommenterar Ola Bratt, professor i urologi vid Göteborgs Universitet.

– Även om effekten inte framstår så mirakulös som många kanske hoppats på, säger han till Dagens Medicin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer