Nu monteras världens största fusionsreaktor

2020-07-31 13:42  

Iter består av miljontals delar, och nu har dessa börjat sättas ihop. Att sammanställa den experimentella fusionsreaktorn beräknas ta fem år.

Det 1 250 ton tunga fundamentet stod klart i juni, och nu har de sju medlemsländerna börjat bygga ihop Iter i Provence i Frankrike. The International Thermonuclear Experimental Reactor kommer att bli världens största tokamak – en konstruktion för inneslutning av plasma med ett toroidalt magnetfält. Det rapporterar Engineering & Technology.

Har planerats i 35 år

Där skapar den extremt heta, laddade plasman de förhållanden som krävs för att atomkärnorna ska slås samman och frigöra stora energimängder. Projektet har planerats i 35 år – nu förväntas monteringen av de miljontals delarna att ta fem år, och man har planlagt för en kortare plasmademonstrartion 2025. Men då kommer det bara att handla om en reaktion på några få millisekunder.

Läs mer: Världens minsta endoskop ser inuti musens blodkärl

Det tar en månad att nå upp till arbetstemperaturen på 150 miljoner grader Celsius, vilket är tio gånger hetare än solen. Processen drar 50 megawatt, vilket motsvarar strömförsörjningen för cirka 10 000 hem – å andra sidan räknar man med att fusionsreaktorn som mest ska kunna alstra 500 megawatt i korta stötar.

Tokamak väger 23 000 ton

Reaktorn är innesluten i en kryostat där ett magnetfält hindrar "munken" med plasma från att vidröra kammarens väggar. Systemets magneter måste hållas vid en temperatur som ligger strax ovanför den absoluta nollpunkten. Till detta kommer också vattenkylning, som i en traditionell kärnreaktor, tillsammans med material som ska leda bort värmen.

Läs mer: Nasas ballong är lika stor som en fotbollsstadion

I reaktorn är det supraledande elektromagneter som håller plasman flödande, med en solenoid som sitter centralt placerad i en vakuumkammare. Totalt väger projektets tokamak 23 000 ton. Efter de första testerna räknar man med att det dröjer till 2030 innan man släpper loss plasman helt och fullt. .

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer