Näsborrsfläsk bland Ignobelvinnarna

2014-09-19 08:28  
Symbolen för det ärevördiga Ignobel-priset. Foto: Ignobel

Strimlor av fläsk i näsan, smärtsamma konstupplevelser eller hala bananskal. Årets humorpris Ignobel lämnade ingen som fascineras över udda forskningsinsatser besviken.

(Uppdaterad)

Priset för bananskalen går till en grupp japanska forskare som räknat ut det vi alla undrat över, nämligen hur hala skalen egentligen är.

Även ett forskarlag som undersökt hur effektivt det är stoppa in strimlor av fläskkött i näsborrarna för att stoppa näsblod belönas. Liksom en studie som mäter den grad av smärta människor känner när de tvingas beskåda dålig konst.

Tanken är att forskningen först ska locka till skratta, sedan få oss att tänka.

Namnet är en ordlek med Nobel och engelskans ignoble som betyder oädel, simpel eller ovärdig. Fast det betyder inte att den forskning som belönas är oseriös _ bara annorlunda.

Vid förra årets gala belönades en grupp forskare i Lund för en studie över hur dyngbaggar egentligen hittar rätt i mörkret (de använder Vintergatans ljus).

De tio olika priserna delas ut vid en humorfylld gala på ärevördiga Harvard University i USA. Pristagarna får exakt en minut på sig att förklara vad de har åstadkommit. Överskrids tiden börjar ett barn plötsligt skrika:

"Sluta prata, jag har tråkigt!"

Här hittar du samliga vinnare

Mer om: Ignobel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer