INNOVATION

Nasa väljer svenska startupen – tillverkar mat för rymdresenärer

Nasa utvärderade systemet på plats i Göteborg.

De tillverkar ett protein som kan likna allt från kyckling till biff – av svampmycel. Nu har Mycorenas slutna system vunnit en Nasa-tävling om framtidens 3d-printade astronautmat.

Publicerad Uppdaterad

Svenska startupens mykoprotein har funnits i produkter i handeln sedan 2019, exempelvis i vego-bollar och nuggets. Men flera rymdmyndigheter har också visat intresse för Mycorenas teknik – och nu är företaget från Göteborg en av vinnarna i fas två av Deep Space Food Challenge. 

Tävlingen anordnas av Nasa och Canadian Space Agency. Målet är att hitta ny teknik för att framställa säker mat åt astronauter, med minimal energianvändning på en begränsad yta. Mycorenas system i tävlingen är cirka två kvadratmeter stort och riggen levererar ungefär 400 gram färdig matprodukt varannan dag. Men det är inga problem att skala upp kapaciteten för att föda fler astronauter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här