Nasa handlar hos 33-listebolaget Unibap

2018-02-02 11:01  
Exempel på satelliter som kan använda Unibaps Spacecloud-lösningar. Foto: Nasa

Uppsalabolaget Unibap lägger till Nasa-division ARC bland sina kunder. ”Hoppas att vår teknik hamnar på Mars”, säger Unibaps vd Fredrik Bruhn.

Affären innebär att Nasa Ames Research Center (ARC) köper ett utvecklingssystem från Unibaps rymdmolnlösning Spacecloud.

Unibap har tidigare levererat samma typ av system till det amerikanska flygvapnet samt FMV.

Ordersumman för den nya Nasa-affären är obetydlig - istället är symbolvärdet den största vinsten för Unibap.

- Nasa är ingen volymkund, men representerar ett starkt varumärke. Verksamheten är otroligt spännande - inte minst med tanke på deras avancerade rymdmissioner. Vi vet inte vad exakt Nasa ska använda vår teknik till, men kan hoppas på att det är något spännande inom interplanetär utforskning, exempelvis på Mars, säger Unibaps vd Fredrik Bruhn.

Unibap drog i gång sin verksamhet 2013. Under de senaste åren har företaget skiftat fokus - från rymden till fabriker på jorden.

Målet är ambitiöst: Att revolutionera tillverkningsindustrin genom att förse industrirobotar med artificiell intelligens och ett säkerhetskritiskt maskinseende.

Läs mer: Svenska rymdbolagets nya uppdrag: Supersnabb satellitteknik

En av produkterna som enligt Unibap ska göra det möjligt är IVS-70, ett processorkort där man byggt på en stereokamera och installerat ai-programvara.

- Under 2018 fokuserar vi på fortsatta pilottester av industrirobotar. Det är i industrin som hävstångseffekten för artificiell intelligens finns för oss. Vi ser en marknad även inom rymd, men det är betydligt enklare att skala upp affärerna på jorden.

Du har varit med på 33-listan med flera olika bolag, bland annat Unibap och ÅAC. Vad är det viktigaste du har lärt sedan du startade ditt första företag?

- Se till att tänka kommersiellt tidigt, och att inte leva på mjuka pengar för länge. Då utsätts man inte för hälsosam konkurrens. En annan viktig lärdom är att våga blotta sig, att vara transparant gentemot kunderna att man är ett nystartat bolag som kan behöva hjälp med vissa delar av utvecklingen. Det kan försämra din förhandlingssits, men i det långa loppet gynnar det dig och kontakten med kunderna, säger Fredrik Bruhn.

Han fortsätter:

- Spring inte heller på för många startup-evenemang. Har man varit med på 33-listan dröjer det inte länge innan Almi och lokala politiker hör av sig. Fokusera istället på att utveckla din produkt. Det finns alldeles för många startups som visar på fina möjligheter, men inte så mycket av resultat. Det har jag också gjort mig skyldig till tidigare.

Jobbar du på Sveriges hetaste unga teknikbolag? Då är det hög tid att nominera till 33-listan!

Tar molnlösningar till rymden

Unibaps Spacecloud-system gör det möjligt att köra algoritmer för maskininlärning och djupinlärning på processorchippen som finns i satelliter och sonder.

Tekniken kan bland annat användas till stordata- och bildanalyser, maskin-till-maskin-kommunikation samt hantering av sensordata från satellitkonstellationer.

Systemet har stöd för ai-ramverk som Caffe, TensorFlow, PlaidML, Theano och Python.

Unibap var på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan 2016.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer