Luleåsatsning ska ge mer energieffektiva datacenter

2018-03-26 11:25  
Facebooks datorhall i Luleå. Foto: Susanne Lindholm / TT

Luleå tekniska universitet satsar på forskning kring de datacenter som etablerats i Sverige den senaste tiden. Förhoppningen är att elslukande serverhallar ska bli mer energieffektiva.

Cloudberry Datacenters, som forskningsnavet ska heta, inryms i befintliga lokaler vid campus i Luleå.

– Det är ett tvärvetenskapligt projekt, med allt från arkitektur och byggkonstruktion till energiteknik, strömningslära, elkraft, reglerteknik och datavetenskap. Vi ser framför oss innovationer och ny kunskap inom många områden, säger Karl Andersson, biträdande professor och tillförordnad verksamhetsledare.

Sverige har den senaste tiden haft flera etableringar av datacenter, inte minst Facebook som bygger sitt tredje datacenter inte långt från universitetet på Porsön i Luleå.

Läs mer: Experten: Ökad digitalisering kräver kärnkraft

Låga skatter, ren och billig energi samt ett kallt klimat brukar lyftas fram som fördelar för Sverige. Där kan Cloudberry spela in, hoppas Andersson. I första hand är det doktorander som kommer att vara verksamma vid forskningscentret.

– Vi bidrar med den här mjuka delen, kompetensförsörjning och skapa nya forskningsresultat som en katalysator eller ytterligare dimension som jag tror är viktig när internationella spelare tittar på etableringar, säger han.

Om det fyraåriga projektet blir lyckat är förhoppningen att det blir permanent, och att det kan leda till exempelvis nya grundutbildningar.

Mer om: Datacenter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer