LED-lampans fader bakom ny effektiv lysdiod

2012-02-08 14:01  

Japanen Shuji Nakamura är känd som LED-lampans upphovsman. Nu har hans nya företag visat upp en ny effektiv LED-lampa.

Lysdioder är fortfarande dyra som ersättare till glödlamporna som är på väg att fasas ut. Men inom industrin pågår en snabb utveckling för att få ner kostnaderna.

Det amerikanska företaget Soraa presenterar nu en ny typ av lysdiod som ger mer ljus än tidigare samtidigt som den inte kräver någon kylning.

Hemligheten är en ny tillverkningsprocess där det ljusalstrande skiktet av galliumnitrid läggs på ett substrat av samma material. I dag används oftast safir eller kiselkarbid som substrat.

Enligt Soraa leder det till överlägsna ljusegenskaper eftersom chipet tål mer ström utan att bli överhettat.

En anledning till att företaget nu får stor uppmärksamhet är att en av företagets grundare är Shuji Nakamura, känd som LED-lampans fader och även upphovsman till den blå lasern. För detta har han bland annat belönats med Milleniumpriset på tio miljoner kronor.

-Vi tror att vi med GaN på GaN på allvar har gått in i ett nytt skede inom LED-teknologin, säger han i pressmeddelandet från företaget.

Som första produkt presenteras en ersättare till 50 W halgenlampor, tänkta bland annat för butiker.

Flera av Soraas konkurrenter väljer dock andra vägar för att förbättra dagens lysdioder och kapa tillverkningskostnaderna.

Osram med flera utvecklar till exempel processer där kisel används som substrat. Jämfört med galliumnitrid är det ett betydligt billigare material, även om de inte ger de ljusmässiga fördelar som Soraa säger sig ha uppnått.

-Vita lysdioder baserade på galliumnitrid förbättras ständigt men nackdelen är att de kräver fosfor med små tillsatser av sällsynta jordartsmetaller för att få ett vitt ljus, säger Mikael Syväjärvi, docent vid Linköpings universitet, som leder forskning om en lysdiod med rent vitt ljus baserad på kiselkarbid.

Även de svenska företagen Glo och Ecospark utvecklar nya typer av lysdioder baserade på nanotrådar som ger vitt ljus utan att det först krävs att ljuset passerar ett fosforskikt.

Marie Alpman

Mer om: Lysdiod Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer