Karlskogas nya vapen slår ut elektroniken

2014-10-22 05:30  
Mats Jansson och Denny Åberg har tagit fram Bofors nya HPM Blackout. Vapnet kommer dock inte att säljas, utan ska användas i tester. Foto: Niklas Dahlin

På det gamla Boforsområdet i Karlskoga har ett futuristiskt supervapen utvecklats i över ett decennium. Det heter Blackout, och det skadar inte människor. Men det förstör elektronik.

Magnus Karlsson visar en video. Olika typer av elektrisk utrustning står uppställda på stolpar, en modellhelikopter svävar i luften och en båtmotor brummar på sitt stativ. Sedan slås strålvapnet på, utan vare sig ljud eller ljus men med effekten hos en miljon mikrovågsugnar. Motorn tystnar och helikoptern faller till marken med en duns.

Vapnet på filmen är resultatet av många års utveckling av mikrovågsvapen. Det kallas Bofors HPM Blackout.

– Blackout syftar till att bränna elektronik. Det är inte traditionellt telekrig vi talar om, utan att förstöra, säger Magnus Karlsson.

Han är chef för forskning och utveckling på BAE Systems i Karlskoga och har med en grupp forskare och ingenjörer arbetat många år med vapen som använder elektromagnetiska pulser.

Apparaten är resultatet av en studie som påbörjades 2004 på uppdrag av Försvarsmakten och FMV. När studien avslutades 2009 med en fungerande demonstrator rullade utvecklingen vidare.

Blackout ser ut som några hopskruvade tankar av metall med en tratt i ena änden. En pulsgenerator med kondensatorer laddas upp med batterier. Den driver i sin tur en mikrovågskälla vars mikrovågsstrålning riktas av en konformad antenn. Uteffekten är i gigawattområdet under hundratalet nano­sekunder.

– Strålkällan är helt egenutvecklad, det är svensk ingenjörskonst rakt igenom, säger forskaren Mats Jansson.

Den höga effekten och den relativt långa pulsen gör att skade­verkan blir högre.

I princip är Blackout en färdig produkt, men den kommer inte att säljas utan användas för att testa system av olika slag.

Eftersom den kan drivas med batterier och är liten nog att frakta runt i terrängen kan den testa till exempel fordon eller anläggningar under realistiska förhållanden.

– Det finns ett enormt intresse att hålla liv i det här teknikutvecklingsprojektet. Det handlar om att bygga kompetens och se vilken hotbild det finns, säger Magnus Karlsson.

Efterfrågan för en testplattform är stor. All möjlig utrustning innehåller i dag känslig elektronik, och det är svårt att skydda sig från den här typen av strålvapen.

– Det finns många tänkbara scenarier, till exempel att slå ut pirater eller skydda mot inkommande missiler, säger Mats Jansson.

I andra länder, främst USA, finns liknande apparater. Målen kan vara bomber av olika slag, drönare, fordon och navigationsutrustning. Det finns även sådana som riktar sig mot människor. Men det spåret var aldrig aktuellt för gänget bakom Blackout.

– Vi ville helt enkelt åstadkomma en militär förmåga att förstöra elektronik på avstånd, säger Denn­y Åberg, elektrofysiker i projektet.

Bofors HPM Blackout

  • Längd: 250 cm.
  • Diameter: 100 cm.
  • Frekvens: mikrovågsbandet.
  • Effekt: 1 GW.
  • Pulslängd: omkring 400 nanosekunder.
  • Kan drivas med batterier.

Niklas Dahlin

Mer om: Karlskoga Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer