Kamerans rekord-lins kopierar fossilens öga

2022-05-06 07:00  
Trilobitens öga imiteras av en metalins där fyrkantiga nanopelare bryter ljuset för ett kort såväl som långt avstånd. Foto: NIST

Forskarnas minikamera kan fokusera på 1,7 kilometers avstånd – eller tre centimeter bort. Linsen härmar ögat hos utdöda trilobiter.

Ingen vet varför djurgruppen dog ut helt, men under 300 miljoner år utvecklade trilobiterna en stor mängd arter. Samtliga hade avancerade fasettögon, men gruppen Dalmanitina socialis utmärker sig med sin synförmåga.

Forskare gav sig i kast med att imitera hur djuret använder två linser för att kunna se hotande föremål på stora avstånd under vattnet såväl som byten på mycket nära håll. Resultatet blev en bifokal lins som placerades i en minikamera.

Teamet har tagit fram en mängd så kallade metalinser, vars tjocklek är några bråkdelar av en millimeter. På ytan placerades fyrkantiga glaspelare i nanoskala som på en och samma gång bryter ljuset som en makrolins och en teleskoplins. Det skriver Phys.org.    

Läs mer: Ögonen ljuger inte – här är svenska bolaget som drar nytta av det

Till linsen utvecklades en algoritm som som imiterar det mänskliga nervsystemet. Den korrigerar för avvikelser och ger extra skärpa till föremål som varken befinner sig helt nära eller långt borta. Med mjukvaran fick kameran en skärpa som går från 1,7 kilometers avstånd och ner till 3 centimeter, vilket är ett rekord.

Arbetet har letts av amerikanska National Institute of Standards and Technology tillsammans med University of Maryland och Nanjing University i Kina. Forskarna tror att en lätt kamera med så hög kapacitet kan revolutionera möjligheterna kring att ta högupplösta bilder från luften. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer