Ingenjörsstudenter ska mäta ”hästkrafter” på Gothenburg Horse Show

2018-01-31 11:01  

Projektet Chalmershindret ska än en gång testas på Gothenburg Horse Show. Syftet är att hitta en så ultimat språngkurva som möjligt för hästen som sedan kan användas som framtida träningsredskap för hopphästar.

Hästar är stora och tunga djur, därför är det viktigt att ha koll på hopptekniken. Tre år i rad har studenter från Chalmers använt ny teknik för att mäta hur en häst tar sig över ett hinder på Gothenburg Horse Show, kallat Chalmershindret.

Den 20-25 februari är det dags för årets show. Studenterna visar nu upp en ny teknisk innovation. I år är en stor våg nedgrävd innan och efter hindret, för att mäta hästens kraft i avstamp och landning.

Tidigare har studenterna undersökt varifrån på marken hästen tar sats, samt var den landar, med hjälp av laserstrålar.

I år är utmaningen att ta reda på hästens kraft vid hopp och landning genom att ha en sensor i marken vid hindret. Precis som tidigare år kan publiken ta del av resultatet direkt via jumbotronen på arenan.

Magnus Karlsteen, docent i fysik och ansvarig för Chalmers hästsportssatsning berättar att det här är en helt ny teknik som inte tidigare prövats.

- Vi fortsätter att skaffa oss ny information om hur hästen hoppar, som bryter den traditionella bilden av hur hoppen sker och tar reda på hur det faktiskt går till.

Magnus Karlsteen menar att denna mätning ökar kunskapen om hästens hoppteknik och bidrar till att skaderisken minskar i framtiden.

- Det finns en stor risk att hästen tar skada när den hoppar. Med sensorn ser man när hästen börjar bli trött eftersom kraften minskar. Syftet är att hitta en så ultimat språngkurva som möjligt för hästen.

Han hoppas att tekniska innovationer från Chalmers kan bli ett framtida träningsredskap för hopphästar. Examinerade studenter har redan gjort en kommersiell produkt av tekniken med laserstrålar som använts tidigare år.

Gothenburg Horse Show

Gothenburg Horse Show hålls i Scandinavium mitt på Göteborgs evenemangsstråk den 20-25 februari. Evenemanget är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport med över tre miljoner besökare sedan starten 1977.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer