Indiens nya atomubåt ökar eldkraften

2017-09-18 11:07  

Snart sjösätter Indien sin nya atomubåt, med kapacitet att leverera kärnvapen. INS Aridhaman sägs bygga på inhemsk ingenjörskonst – och hon kommer bära landets nya missil, som når 350 mil.

Förra året blev Indien världens sjätte nation med kärnvapenbärande atomubåtar, i sällskap med Kina, USA, Ryssland, Storbritannien och Frankrike. Då tog Indiens flotta IHS Arihant i tjänst. Grundkonstruktionen utgår från Projekt 971 Akula, den sovjetiska attackubåt som man tidigare har leasat av Ryssland. Arihant ska dock bygga på inhemsk ingenjörskonst, och den utgör en stor teknisk milstolpe för världens största demokrati.

Drömmen om att utveckla en kärnvapenbärande atomubåt sägs ha väckts redan på 70-talet, under Indira Gandhi. Och mycket snart får Arihant sällskap av INS Aridhaman. Enligt Indiska Economic Times kommer den andra ubåten sjösättas nu i slutet av september, eller tidigt i oktober. Sedan väntar två års utvärderingar till havs innan Aridhaman inkorporeras i flottan under 2019.

Syskonet är dock ingen kopia – INS Aridhaman kommer ha mer eldkraft ombord. Föregångaren Arihant byggdes primärt för att tjäna som en träningsbåt för den nya Arihant-klassen. Hon sägs ha kapacitet att bära tolv Sagarika-missiler (K-15), med en räckvidd på 75 mil. Nu utvecklar landet också den större K-4-missilen som ska nå 350 mil – men Arihant kan bara ta fyra av dessa i sina fyra rakettuber.

Läs mer:

Läs mer: Så kan framtidens ubåtar se ut

Enligt uppgift ska INS Aridhaman få åtta stående missiltuber. Det innebär att ubåten kan bära 24 K-15-missiler, eller åtta K-4-missiler. Till detta kommer sex torpedtuber med ett 30-tal projektiler.

Den nya farkosten kommer också få en mer kraftfull reaktor än Arihants lättvattenreaktor på 83 MW. Det ska ge Aridhaman en kapacitet på 24 knop i u-läge, och 12-15 knop i ytläge. Hon har förmåga att stanna under ytan i månader, och som alla atomubåtar begränsas aktionsradien bara av tillgången på uran.

Men efter en rad olyckor ombord på Indiens ubåtar är många oroade över hur landets flotta hanterar sina kärnvapenbärande undervattensfarkoster. 2013 dödades 18 personer i en explosion, och följande år dog två i en brand på en annan ubåt. Då kan det i och för sig vara bra att ha en träningsfarkost.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer