Innovation

”Id-kort” för plagg ska göra det enklare att återvinna dina gamla kläder

Tyska Circular Fashion utvecklar ett id-system för plagg och textilier. Foto: H&M Foundation
The Loop Scoop är ett id-system för modeindustrin. Foto: H&M Foundation
Årets vinnare av Global Change Award har utvecklat ett digitalt system som ska säkra att plagg återvinns, textilfibrer gjorda av nässlor, kläder som växer med barnet, ett veganskt och nedbrytbart läder av mikroorganismer och ett nedbrytbart giftfritt membran för ytterkläder. Foto: H&M Foundation

Ju mer vi vet om våra plagg och vad de är gjorda av, desto bättre kan de tas omhand när de är utslitna. Tyska Circular Fashion utvecklar ett digitalt id-system som ska underlätta klädåtervinning i stor skala. Nu prisas företaget av H&M:s stiftelse.

Publicerad

Majoriteten av alla gamla kläder och textilier vi köper hamnar i slutändan i soporna och förbränns. Bara en bråkdel samlas in och lämnas till återvinning för att bli nya plagg.

Det här är ett problem som många försöker lösa. Det svenska forskningsinstitutet Rise IVF har arbetat för att öka spårbarheten för textilier och effektivare sortering i slutet av livscykeln med hjälp av rfid och sensorer. Tyska Circular Fashion har precis fått förstapriset i H&M Foundations Global Change Award 2019 för sitt digitala id-system för plagg och textilier.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här