”Id-kort” för plagg ska göra det enklare att återvinna dina gamla kläder

2019-04-03 20:00  

Ju mer vi vet om våra plagg och vad de är gjorda av, desto bättre kan de tas omhand när de är utslitna. Tyska Circular Fashion utvecklar ett digitalt id-system som ska underlätta klädåtervinning i stor skala. Nu prisas företaget av H&M:s stiftelse.

Majoriteten av alla gamla kläder och textilier vi köper hamnar i slutändan i soporna och förbränns. Bara en bråkdel samlas in och lämnas till återvinning för att bli nya plagg.

Det här är ett problem som många försöker lösa. Det svenska forskningsinstitutet Rise IVF har arbetat för att öka spårbarheten för textilier och effektivare sortering i slutet av livscykeln med hjälp av rfid och sensorer. Tyska Circular Fashion har precis fått förstapriset i H&M Foundations Global Change Award 2019 för sitt digitala id-system för plagg och textilier.

– Modedesigners behöver veta hur de ska utforma kläder för återvinning. Konsumenter behöver veta var de ska lämna sina kläder efter användning. Sorteringsföretagen behöver kunna identifiera textilier som går att återvinna och leda dem rätt. För att klara de här utmaningarna har vi utvecklat ett system som kan skapa ett flöde av information längs hela värdekedjan, förklarar medgrundaren Ina Buddem.

Läs mer: Klädbranschen kan tvingas ta hand om dina gamla plagg

Circular Fashions digitala plattform kallas ”The Loop Scoop”. Det är utformat för att ge modeskapare svar på vilken miljöpåverkan ett specifikt material eller produktionssätt har. Det hjälper dem att göra kläder på ett mer hållbart sätt, med återvinning som mål.

För både producenter och konsumenter

Informationen ska också kunna sparas i ett id knutet till en enskild produkt. För konsumenter kan det vara en QR-kod på produkten, som går att läsa av med en smartphone och gör det medvetna köpvalet lättare. För dem som sorterar och återvinner textilier testar Circular Fashion att erbjuda informationen via rfid eller i mikropartiklar, som kan läsas av med särskilda skannrar.

Projektet är än så länge i pilotskala och har testats av några varumärken, däribland Hugo Boss. Vid slutet av året hoppas Circular Fashion ha färdigutvecklat den första versionen av plattformen och ha varit med och utvecklat en första hållbar kollektion med hjälp av programvaran. Men ska innovationen slå brett kan det inte stanna där.

Läs mer: H&M satsar på hydrotermisk metod för textilåtervinning

– För att göra större skillnad vill vi vidareutveckla det här verktyget och skapa ett gränssnitt som går att använda i modevarumärkenas befintliga system, berättar Ina Buddem.

Medgrundaren Mario Malzacher tillägger att det kommer att behövas en gemensam standard för id inom modeindustrin om den här tekniken ska kunna slå brett. Det är också något som Circular Fashion jobbar för.

– Vi har tittat på alla tillgängliga tekniker, men utgår sedan från modemärkena för att se vad som passar dem. Kan de implementera det här? Om de inte vill göra det kommer det inte att fungera. Det ska funka också för konsumenterna, och desto viktigare är att sorteringsföretagen kan läsa av informationen. Bara om det funkar för alla tre kategorier, kan det här gå, säger medgrundaren Mario Malzacher.

Årets vinnare i Global Change Award

Global Change Award delas ut av H&M Foundation, i år för fjärde gången. Syftet med priset är att "hitta och stödja innovation som kan påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri som agerar inom planetens gränser”.

Den fem vinnarna valdes ut bland 6 640 bidrag, från 182 länder. De får dela på 10 miljoner kronor, och tar samtliga plats i ett ettårigt acceleratorprogram. Vinnarna är:

The Loop Scoop: Ett digitalt system som ska säkra att plagg återvinns, av det tyska företaget Circular.fashion.

Sane Membrane: Ett nedbrytbart giftfritt membran för ytterkläder, av det schweiziska företaget Dimpora.

Sustainable Sting: Textilfibrer gjorda av nässlor, av det kenyanska företaget Green Nettle Textile.

Lab Leather: Ett veganskt och nedbrytbart läder, baserat på blommor och frukt, från peruanska Le Qara.

Clothes that Grow: Kläder som växer med barnet, av brittiska Petit Pli.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer