Grafen + grafen = grafit

2016-03-30 06:01  

TEKNIKFRÅGAN. Vilka egenskaper har grafen? Ny Tekniks läsare förklarar.

Läsarfråga:

Hur fungerar grafen? Släpper det igenom ljus, går det att vika och finns det att köpa?  /Thomas

Svar: Grafen är kolatomer som bara finns i ett plan. Kombinationen av kolatomens egenskaper och kvantmekaniska effekter från den tvådimensionella strukturen ger en mängd unika egenskaper. Det blir starkare, elektronerna snabbare, med mera.

Det finns att köpa, som mest i centimeterstorlek, eftersom grafen utvecklas fortfarande. Räkna med några tusenlappar och uppåt.

Om du staplar tusentals lager på varandra så får du grafit. Grafen är ett lager av kolatomer. Du kan säkert vika det många gånger. Eftersom det bara är ett atomlager tunt så släpper det igenom ljus, ungefär 97,7 procent av solljuset släpps igenom. Det och böjligheten gör materialet intressant som elektrisk kontakt till solceller.

/MIKAEL SYVÄJÄRVI,  Linköpings universitet

Svar: Grafen är ett enda atomlager kol, med en ungefärlig tjocklek på 0,4 nanometer. Och de speciella egenskaperna som grafen har är just när det är ett enda lager. Det har 98 procents transparens.

Det går att köpa flera olika typer av grafen som film eller flagor i suspension. Det nationella innovationsprogrammet SIO Grafen har tagit fram en guide för detta.

/HELENA THEANDER, SIO Grafen

Svar: Det påstås att papper har runt 1 000 gånger så stor ytdensitet som grafen, men det är fel med en faktor 100. Det ska vara runt 100 000 gånger. Och det värde på ytdensiteten som används, 0,77 mg/m2, är beräknat snarare än uppmätt.

/STEFAN HOLM

 

Har du nya intrikata frågor? Mejla till teknikfragan@nyteknik.se

 

Följ Ny Teknik på Facebook!

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Cecilia Laurén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL