Fläktar utan fläktar

2010-09-10 14:45  
Dysons fläkt

En ihålig cylinder som blåser luft. Vid första anblicken verkar det omöjligt. Men snillrik aerodynamisk design från Dyson har revolutionerat bordsfläkten.

Bordsfläktar har i princip alltid fungerat på samma sätt. En motor driver en propeller som skär genom luften och skapar en luftström. Men företaget Dyson, kanske mest känt för sina påslösa dammsugare, har gått ifrån den principen och utvecklat en helt ny teknik för att få fart på luften. Air multiplier kallar man systemet.

Helt utan fläktblad fungerar det nu förstås inte. En impeller suger in luft i fläktens fot och skapar en liten luftström med hög hastighet som sedan släpps ut i en smal spalt längs cylinderns kant. Eftersom cylindern expanderar och har en profil som påminner om en flygplansvinge suger den lilla luftströmmen med sig kringliggande luft. Mängden luft som fläkten blåser ut är cirka 15 gånger större än vad som sugs in i foten. Resultatet är att Dysons produkter fläktar ungefär lika mycket som klassiska bordsfläktar, men till synes utan propeller.

Förutom det spektakulära utseendet ger fläktarna enligt tillverkaren ett jämnare luftflöde än traditionella modeller. Tyvärr ryktas det att de låter ganska mycket, åtminstone vid höga effekter. Priset på cirka 240 dollar och uppåt kan säkert också vara avskräckande för somliga. Dessutom finns de inte att köpa i Sverige ännu.

Dyson fick stor uppmärksamhet på 1990-talet när man utvecklade och marknadsförde den första påslösa dammsugaren. Bakom den uppfinningen såväl som företaget står industridesignern Sir James Dyson.

Se video som visar hur fläkten fungerar

Julius Lidar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer