Innovation

Fläktar utan fläktar

Dysons fläkt

En ihålig cylinder som blåser luft. Vid första anblicken verkar det omöjligt. Men snillrik aerodynamisk design från Dyson har revolutionerat bordsfläkten.

Publicerad

Bordsfläktar har i princip alltid fungerat på samma sätt. En motor driver en propeller som skär genom luften och skapar en luftström. Men företaget Dyson, kanske mest känt för sina påslösa dammsugare, har gått ifrån den principen och utvecklat en helt ny teknik för att få fart på luften. Air multiplier kallar man systemet.

Helt utan fläktblad fungerar det nu förstås inte. En impeller suger in luft i fläktens fot och skapar en liten luftström med hög hastighet som sedan släpps ut i en smal spalt längs cylinderns kant. Eftersom cylindern expanderar och har en profil som påminner om en flygplansvinge suger den lilla luftströmmen med sig kringliggande luft. Mängden luft som fläkten blåser ut är cirka 15 gånger större än vad som sugs in i foten. Resultatet är att Dysons produkter fläktar ungefär lika mycket som klassiska bordsfläktar, men till synes utan propeller.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här