Innovation

Deras lösning förvandlar datakablar till seismografer

Nu har dock Berkeley Lab och Rice University hittat en lösning som innebär att man snabbt kan börja övervaka stora områden av havsbottnen. Foto: Nate Lindsey

Tsunamier har dödat en kvarts miljon människor sedan 2004. Ändå är världshaven fortfarande oövervakade. Men nu kommer teknik som förvandlar existerande fiberoptisk kabel till en global seismograf.

Publicerad

Seismiska stationer kan förvarna om kommande jordbävningar, men de flesta ligger på land. Därmed täcks 70 procent av planetens yta inte in. Det är problematiskt då den seismiska aktiviteten ute i havet kan få en katastrofal inverkan på vidsträckta områden.

Det visar bland annat jordbävningen i Indiska oceanen 2004, vars efterföljande tsunamier tros ha dödat nära 230 000 människor. Jordskalvet utanför Japans kust 2011 resulterade i cirka 22 000 döda och saknade. Trots att epicentrum låg 150 km nordost om kärnkraftverket Fukushima var tsunamin så stor att den slog ut anläggningens strömförsörjning. Det ledde till partiella härdsmältor, vätgasexplosioner och stora radioaktiva utsläpp.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här