Deras jetmotor skapar plasma – öppnar för utsläppsfria flygningar

2020-05-11 06:59  

Kinesiska forskare har presenterat en jetmotor-prototyp som skapar plasma med hög temperatur direkt ur trycksatt luft. Lösningen kan öppna för utsläppsfria flygningar.

Vi omges av ämnen i fast, flytande och gasform men plasma är faktiskt det vanligaste aggregationstillståndet i universum. Plasma kan skapas genom att gas joniseras och nu har the Institute of Technological Sciences vid Wuhan University utvecklat en prototyp till en luftplasma-jetmotor.

Konceptet bygger på att motorn komprimerar luft som sedan joniseras med hjälp av mikrovågor vilket alstrar het plasma som ger kraft. Och det är inte dåligt med kraft. Vid ett test lyckades prototypen lyfta en stålboll på ett kilo 24 millimeter upp i luften, vilket översatt till full skala är i paritet med konventionella jetmotorer.

– Våra resultat demonstrerar att en sådan jetmotor baserad på luftplasma alstrad med hjälp av mikrovågor kan ha potential som ett fungerande alternativ till en konventionell, fossildriven jetmotor, säger forskningsledaren Jau Tang i ett pressmeddelande.

Skiss över forskarnas luftplasma-jetmotor. Foto: Wuhan University

Enligt forskarna är även energiförbrukningen jämförbar med en konventionell jetmotor, dock med skillnaden att plasmaproduktionen är eldriven. Det fina i kråksången är just att den inte är beroende av fossila drivmedel, och därmed skulle kunna ge nollutsläpp.

– Motivationen bakom vårt arbete är att bidra till att lösa problemen med den globala uppvärmningen, som beror på människans användning av förbränningsmotorer som går på fossila bränslen för att driva maskiner som bilar och flygplan. Med vår design finns inget behov av fossilt bränsle, och därför alstras heller inga koldioxidutsläpp som kan bidra till växthuseffekten, säger Tang.

Läs mer: Forskare gör moln vitare – för att minska korallblekning

Det finns andra motorer som utgår från liknande principer, exempelvis jonmotorer som den i Nasas rymdsond Dawn. Den använder xenon som reaktionsmassa, där den tunga ädelgasen värms upp i en mikrovågsgenerator tills den joniseras och bildar plasma. En sådan jonmotor har dock en väldigt låg effekt. I yttre rymden kan en hög hastighet nås efter lång tid men den fungerar inte för flyg på jorden.

Det som skiljer Wuhan-forskarnas lösning från andra plasmamotorer är att lösningen inte utgår från ett ämne som xenon, istället skapar den plasma med en hög temperatur direkt ur trycksatt luft.

John Edgren

Mer om: Jetmotor Plasma

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer