De testar att bygga trähus med 3d-skrivare

2018-06-05 15:55  

Träpulver, nanocellulosa, vatten, etanol och biobaserat bindemedel – och 3d-skrivare. Det kan bli ett nytt sätt att bygga hus.

Umeå universitet har i tre år arbetat med ett forsknings- och innovationsprojektet om digital tillverkning och 3d-printning av biomaterial, som trä. Nu har en utställning öppnat, där besökare bland annat kan se experimentella prototyper.

– Expon kommer att hållas öppen till den sista augusti, och mycket av den försöksverksamhet som påbörjats inom projektet kommer att fortsätta i den ordinarie verksamheten hos olika aktörer som medverkat, säger projektledaren Åke Fransson.

Expon öppnades i samband med en internationell och transdisciplinär konferens på Sliperiet, vid Umeå universitet, som lockade över 100 deltagare. Konferensen hade rubriken ”Hur man 3d-printar ett trähus”.

– Den var uppdelad i tre teman: design, produktion och material, och när det handlar om ny teknik så måste de tre områdena utvecklas hand i hand. Vi såg ett värde i att sammanföra människor från de här olika områdena och öppna för dialog, säger Åke Fransson.

Bland de närvarande kan nämnas representanter för Siemens, som berättade om 3d-printing i gasturbinstillverkning.

– Det kan man kanske tycka är konstigt i träsammanhang, men Siemens har utvecklat sin 3dp-teknik under en tioårsperiod, och hade värdefulla erfarenheter att bidra med, säger Åke Fransson.

Han tycker att konferensen överlag var givande med många intressanta diskussioner mellan talare och publik.

– En konklusion blev att många tyckte det var ett jättebra angreppssätt att ha med alla de tre delarna i upplägget. Och en konkret fråga som aktualiserades var ju: När ser vi ett 3d-printat trähus?

Ja, när ser vi ett 3d-printat trähus?

– Det är svårt att svara på. Men jag tror nog inte att det första vi får se är ett helt 3d-printat hus i trä, utan det kommer nog att handla om byggdetaljer i ett första skede. Men redan där är potentialen stor, exempelvis när det handlar om att individanpassa ytstrukturer för att absorbera eller reflektera solvärme, dämpa vindar, förbättra akustiken med mera. I dag är det komplicerat och dyrt, men med 3d-printing kan man skräddarsy detta betydligt enklare och billigare.

Vad kan du berätta om de teknikförsök ni gör inom projektet?

– Vi jobbar dels med olika delar av de substanser som ingår i trä, exempelvis nanocellulosa. Och dels med nedmalt trä i pulverform, med tillsatt vatten, etanol och biobaserat bindemedel. Jag tror det finns tillämpningar för nanomaterialen inom vissa områden, och träpulver inom andra. Rätt material till rätt användningsområde, helt enkelt.

Detta är +Project

Leds av forsknings- och innovationscentret Sliperiet vid Umeå universitet, i samverkan med andra forskningsaktörer och näringslivet, och stöds av EU:s regionala utvecklingsfond.

Syftet är att stärka företagsverksamheten i regionen, och visa möjligheterna med digital tillverkning och 3D-printning av biomaterial. Med målet att nå en hållbar produktion av framtidens boende.

Inom projektet har småföretagare, entreprenörer och innovatörer getts möjlighet att experimentera, diskutera och utveckla idéer och affärsplaner tillsammans med forskare inom dessa områden.

Projekttiden är september 2015 till augusti 2018.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer