Dataanalys ger säng som passar 9 av 10

2017-03-10 11:42  

Sedan minnesskummet infördes för 20 år sedan har inga större tekniska framsteg gjorts i madrassbranschen. Det menar brittiska Simba som nu ger sig in på den svenska marknaden.

Vd James Cox är blott 29 år gammal men hoppas att hans företag Simba vid slutet av detta år är verksamt i 34 länder i Europa, mellanöstern, Asien och Nordamerika. Hittills har han fokuserat på brittiska marknaden och enligt egen utsago sålt över 40 000 madrasser där. 2017 år året då madrassen Simba Hybrid lanseras globalt.

I jakt på en företagsidé studerade han olika produktkategorier med målet att hitta ett område där utvecklingen inte varit särskilt stark. Svaret blev madrasser.

– Ett underligt val, eller hur, utbrister han sittande i ett litet rum på 17:e våningen i Hitechbuilding på Hötorget en snöig dag i mars.

– Men potentialen var enorm, insåg vi. De flesta saker i hemmet som folk använder dagligen har tagits till nästa generation, förutom madrasser. Den senaste innovationen var minnesskummet för 20 år sedan.

James Cox fick kontakt med den mångårige innovatören och trådtillverkaren Andrew McClement. Med hjälp av data från amerikanska Sleep to live institute utvecklade de en säng som de menar vetenskapligt passar 95 procent av jordens befolkning.

I botten finns minnesskum och överst ett toppskikt av egenutvecklad syntetisk latex gjord för att ge en kylande effekt. Det som enligt James Cox innebar det stora genombrottet i utvecklingen utgörs dock av mellanskiktet bestående av 2 500 koniska fjädrar.

James Cox, vd Simba. Foto: Jörgen Appelgren

– Vi insåg att det inte gick att göra en madrass som passade tillräckligt många enbart med skum, säger han.

Nackdelen med fjädrar var att de skulle omöjliggöra en madrass som kunde rullas ihop och skickas på ett relativt billigt vis. En vanlig fjäder hade inte klarat påfrestningen. Därför fick de utveckla en numer patenterad fjäder. Eftersom de är koniska fälls de in i sig själva vid belastning.

– Fjädrarna innebar det verkliga genombrottet som gjorde att sängen nådde upp till att passa 95 procent, säger James Cox.

Försäljningen sker främst direkt till konsument via egna hemsidan men också via en utvald återförsäljare i respektive land. Vilken det blir i Sverige är ännu oklart.

Huvudkontoret finns nu i London. Företaget har två fabriker, en i Derby i Storbritannien och en i Polen.

James Cox hoppas att Simbas inträde på marknaden blir en väckarklocka för resten av sängtillverkarna om att innovation är nödvändigt.

– Vi är inte här för att ta över branschen men tror att marknaden är stor nog för oss att finnas på, säger han.

Vad övriga branschen tycker om nykomlingen? Det återstår att se. En av världens största sängtillverkare, Hilding Anders-koncernen med huvudkontor i Malmö, bygger mycket av sin marknadsföring på att ingen säng passar alla.

Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på organisationen Trä- och Möbelföretagen, uppfattar det som att många sängtillverkare jobbar med utveckling.

– Framförallt inom material. Över huvud taget lägger folk mer pengar på sängen och vi värderar sömnen högre i dag. Hästens var först ut att få folk att tänka till kring sängar, säger hon.

Hon pekar också på att just Storbritannien har särskilt höga brandskyddskrav vilket ofta innebär en relativt hög andel flamskyddsmedel.

– Att en madrass motsvarar de brittiska kraven brukar vi tolka som något negativt, säger hon.

James Cox svarar att företaget på grund av de brittiska reglerna behandlar skummet som säljs där annorlunda än på övriga marknader. Madrasser sålda i Sverige når upp till brandskyddskravet EN 597-1, det vill säga madrasser för hemmabruk, påpekar han.

Avsomnad eller ej. Den svenska sovbranschen har fått en ny aktör.

Madrasser för miljarder

2016 importerades madrasser till Sverige för drygt en miljard kronor. Den totala möbelimporten uppgick till 16,6 miljarder samma år, en ökning med 3 procent jämfört med året innan.

Den svenska exporten av möbler uppgick 2016 till 866 miljoner kronor. En tredjedel exporterades till Storbritannien.

Källa: SCB-statistik bearbetad av TMF

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer