USA:s president Donald Trump påstås enligt den amerikanska nyhetssajten Axios ha ventilerat möjligheten att atombomba orkaner innan de når USA. Enligt samma sajt ska detta ha skett under ett samtal med säkerhetsansvariga. Nyheten har fått stor spridning och idén avfärdas nu kraftigt av forskare.
NOAA är ett vetenskapligt organ under handelsdepartementet i USA, här har forskarna Stan Goldenberg och Hugh Willoughby utrett saken. Att atombomba orkaner är helt enkelt inte möjligt.
Det kan vara svårt att föreställa sig hur kraftfull en orkan är. En fullt utvecklad sådan utgör lika mycket energi som explosionen av en 10-megaton stor atombomb – var 20:e minut. För att sätta det i kontext skriver forskarna att det är 666 gånger större än atombomben "little boy" som USA släppte över Hiroshima 1945.
För att möta orkanens styrka skulle det alltså till 2000 bomber av den storleken, per timme, så länge orkanen är en orkan.
Risk för radioaktivt nedfall
Vidare skriver forskarna att så fort det initiala trycket efter en explosion skulle röra sig utanför det omgivande luftrycket skulle orkanen snabbt återgå till samma lågtryck som innan. Om man inte kontinuerligt kan spränga atombomberna i orkanens öga, så kan man inte heller sprida lågtrycket som håller orkanen levande.
En annan otrevlig effekt av att atombomba orkaner är att radioaktivt nedfall skulle spridas långt utanför stormens öga. Ganska snabbt skulle det radioaktiva nedfallet spridas med vanliga vindar, skriver forskarna.
”Det här är uppenbarligen inte en bra idé”, avslutar forskarna artikeln.
Donald Trump har på Twitter förnekat att han ska ha pratat om kärnvapen som ett alternativ för att stoppa orkaner.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.