Budskapsteorin om mystiska meteoriten Oumuamua – laser kan användas för att svara

2018-11-07 14:34  

Forskare vid MIT anser att vi skulle kunna signalera främmande civilisationer 20 000 ljusår bort. Vad som krävs är en laser på 1-2 megawatt och ett rejält teleskop.

Frågan om intelligent liv på andra planeter har aktualiserats på ett lite oväntat sätt, av Harvardforskare. För omkring ett år sedan passerades jorden för första gången av en meteorit som inte härrörde från vårt eget solsystem. Bilderna av en knagglig cigarrformad sten var bara renderingar baserade på en gissning – för utöver de ungefärliga dimensionerna vet ingen hur ”Oumuamua” såg ut.

När det 400 meter långa föremålet lämnade vårt solsystem så tycktes det accelerera något, och banan blev en annan än vad vetenskapen hade beräknat. Detta har fått astronomer vid Harvard att släppa en avhandling som inte utesluter att meteoriten i själva verket kunde ha varit konstruerad som ett solsegel – av en annan civilisation.

Det råder delade meningar kring huruvida det ligger i vårt intresse att göra främmande civilisationer uppmärksamma på vår existens. På MIT tror sig forskare dock ha kommit på ett sätt att signalera till våra eventuella grannar. De anser att man skulle kunna skapa en laserstråle som kan nå 20 000 ljusår bort. Vad som krävs är en laser på 1-2 megawatt som skjuts genom ett 30-45 meter långt teleskop.

– Det här skulle vara ett utmanande projekt, men inte omöjligt att genomföra. De lasrar och teleskop som byggs i dag kan alstra en signal som är upptäckbar – där en astronom bara skulle behöva ett ögonkast på vår stjärna för att omedelbart kunna se att det är något ovanligt med ljusspektrumet. Jag vet inte om deras första tanke skulle vara att det finns intelligenta varelser runt vår sol, men det skulle definitivt locka till ett vidare intresse, säger James Clark, avhandlingens huvudförfattare vid MIT:s Department of Aeronautics and Astronautics till Engineering and Technology.

En laser på 2 megawatt genom ett 30 meter långt teleskop eller en laser på 1 megawatt genom ett 45 meter långt teleskop – i båda fallen skulle den infraröda strålningen vara stark nog för att stå ut mot skenet från vår egen sol. Räckvidden innebär att strålen skulle kunna nå Proxima Centauri, vår närmaste stjärna på 4,2 ljusårs avstånd. En annan kandidat är Trappist-1. Stjärnan ligger 40 ljusår bort och har sju planeter, samtliga av ungefär samma storlek som jorden. Tre av dem anses ha potential för liv, och om vi fick en svarssignal så skulle lasern kunna användas för enkel kommunikation liknande morsesystemet.

– Om vi skulle lyckas få till en handskakning och inleda en kommunikation så skulle vi kunna blinka meddelanden i en hastighet som motsvarar några hundra bit per sekund. Meddelandet skulle nå fram på några få år, säger James Clark.

John Edgren

Mer om: Nasa Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer