Bosch system larmar när mc-föraren råkar ut för en olycka

2020-06-08 12:35  
Bosch krocktest mellan personbil och en motorcykel. Foto: Carolin Thiersch Photography

Nu bygger teknikjätten vidare på sin stabilitetskontroll för motorcyklar. Bosch nya system Help Connect känner av om en olycka inträffar och skickar då datan till en larmcentral.

Nyligen genomförde Euro NCAP en större uppdatering av de egenskaper som väger tungt i institutets krocktester. Efter uppdateringen premieras bland annat system som kan ge information till räddningspersonal efter att olyckan har skett – allt från bilens position till hälsotillståndet hos åkande.

Nu lanserar Bosch ett liknande system avsett för motorcyklar. Teknikjätten har döpt lösningen till Help Connect och är utvecklad inom företaget. Innan lansering har bolaget genomfört 18 krocktester där olika scenarier har analyserats. Ställt mot bilister löper mc-förare en 20 gånger så stor risk för att dö vid en olycka, så det behövs nya innovationer för att skydda dem.

2013 släppte Bosch säkerhetssystemet MSC som utgör en stabilitetskontroll, och Help Connect använder sig av tekniken som ingår i systemet.

Läs mer: Teknik för att skona blåljuspersonal drar in 20 miljoner kronor

En algoritm sitter i motorcykeln tröghetssensor – där samlar den in information från motorcykelns stabilitetskontroll och 100 gånger per sekund mäts allt från position och acceleration till roterande krafter och hojens lutning. Systemet ska omedelbart förstå om föraren har varit med om en olycka, eller till och med om personen välter sitt ekipage stillastående. 

Det uppkopplade systemet skickar detaljerad information om olyckan via en app i förarens mobil till Bosch servicecenter – och de kan sedan ta frågan vidare till räddningstjänst.

Föraren kan dessutom lägga till andra som man vill ska kontaktas. Enligt bolaget kan deras lösning halvera tiden som det tar för räddningspersonal att vara på plats. Tyskland blir första land där man rullar ut Help Connect.

John Edgren

Mer om: Bosch Motorcyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer