Blodprov förutsäger risken för alzheimers

2020-12-01 07:39  
Ett enkelt blodprov förutsäger en persons risk att utveckla Alzheimers sjukdom de närmaste fyra åren. Foto: Pontus Lundahl/TT

Med hjälp av ett enkelt blodprov går det att förutsäga risken för Alzheimers sjukdom hos personer med lättare minnesproblem. Redan inom ett år kan testet finnas tillgängligt inom vården.

Genom att kontrollera närvaron av två olika proteiner och väga samman resultatet med andra uppgifter går det att förutsäga huruvida en patient med lättare minnesproblem riskerar att utveckla Alzheimers sjukdom inom fyra år.

– Den stora grejen är att vi nu kan göra det här på individnivå. I somras kom vi med resultat som visade att det är möjligt på gruppnivå, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Läs mer: Odlad hjärna får alzheimer av herpesvirus: ”Välgjord studie”

De två proteiner som testet letar efter i blodet är dels fosforylerat tau, som signalerar att de plack som är typiska för sjukdomen har ansamlats i hjärnan, dels neurofilament light, som är ett tecken på att nervceller håller på att dö.

Hög träffsäkerhet

– Därutöver tar utvärderingen även hänsyn till kön, ålder samt hur vederbörande har presterat på ett minnestest, säger Oskar Hansson.

Testet har utvärderats i grupp om 160 svenska patienter som följdes i minst fyra år, och resultatet har sedan bekräftats i en grupp om drygt 300 amerikanska patienter.

– Detta för att visa att det inte var ett slumpartat fynd, säger Oskar Hansson.

Läs mer: Cartana ritar en karta över hjärnan – köps upp för 41 miljoner dollar

Utvärderingen, som presenteras i tidskriften Nature, visar att testet har hög träffsäkerhet.

– Om exempelvis en 65-årig kvinna som presterar bra på minnestestet har båda dessa proteiner är risken 90 procent att hon utvecklar Alzheimers sjukdom inom fyra år. Om proteinerna inte finns närvarande, däremot, men allt i övrigt är detsamma, så är risken bara 10 procent, säger Oskar Hansson.

På klinik om ett år

Vad ska testet användas till?

– Det är inte till för allmän screening, utan för att en läkare enkelt ska kunna identifiera de som riskerar att utveckla Alzheimers sjukdom, för att tidigt kunna sätta in mediciner, säger Oskar Hansson.

Det går att hitta dessa patienter redan i dag, men då krävs ett ryggmärgsprov eller en PET-kameraundersökning för närmare 30 000 kronor.

Tanken är att den behandlande läkaren ska kunna skriva in patientens undersökningsresultat i en app från vilken han eller hon enkelt sedan får riskbedömningen.

– Jag tror att det här testet kan komma att finnas på minneskliniker redan inom ett år, och om kanske ett par år i primärvården, säger Oskar Hansson.

Fakta: Alzheimers sjukdom

Ungefär 100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen drabbar främst äldre personer, men cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Globalt räknar man med att minst 30 miljoner människor har sjukdomen. Den har beskrivits som en av världens dyraste sjukdomar, och satsningarna på att hitta botemedel följs intensivt i finansvärlden.

Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915), som beskrev den i början av 1900-talet.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer