Billig frysbox ska göra batterier säkrare att transportera

2019-12-04 15:25  

Återvinningen av elbilsbatterier är viktig, men att frakta defekta eller skadade enheter är både dyrt och farligt. Nu har dock forskare hittat en lösning – en ”batterifrys”.

Att få till en cirkulär ekonomi kring elbilsbatterier ses som ett måste. Om inte allt för många år kommer det att skickas ut miljontals litiumjonbatterier, som så småningom måste tas omhand. Det pratas mycket om ett "andra liv", där batterierna efter elbilen kan användas som fast energilager eller dylikt. Men något som också måste adresseras är hur vi tar hand om skadade och defekta batterier.

I dagsläget är det både knöligt och kostsamt då kraven för att transportera ett elbilsbatteri är höga. De måste läggas i explosionssäkra lådor som bara i sig kostar tiotusentals kronor. Som exempel kostar en låda för transportera ett typiskt Tesla-batteri 10 000 euro, motsvarande drygt 100 000 kronor, och kostnaden för ackreditering av transportern är också 10 000 euro. Biltillverkare får stå för notan. Men en ny lösning kan komma att kapa kostnaderna enormt.

”Kan hjälpa elbilstillverkare att bli mer hållbara”

Det är forskare vid universitetet i Warwick som har tagit fram ett alternativ. Istället för explosionssäkra lådor har de plastbehållare fyllda med flytande kväve. Och genom att hålla batterierna nedfrysta så elimineras explosionsrisken.

– Att transportera skadade och defekta batterier är en dyr och ohållbar process. Men genom att frysa dem med flytande kväve kan vi spara tusentals pund och hjälpa elbilstillverkare att bli mer hållbara, säger Thomas Grandjean i ett uttalande.

Läs mer: Konsulterna: Grafiten hotar att smutsa ned elbilarnas rykte

För att konfirmera att tekniken fungerar har forskarna punkterat battericeller, och när de var nedfrusna till minus 35 grader så exploderade de inte. De har även visat att batteriernas prestanda inte försämras av nedfrysning.

– Vi testade batterierna i de mest extrema, vanvårdande situationerna, såsom att slå spikar igenom cellerna och orsaka kortslutningar, vilket visade att nedfrysningsprocessen är effektiv och säker, säger Thomas Grandjean.

Felix Björklund

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer