Batterilös pacemaker kan bli verklighet

2021-08-07 14:30  

En framtid då en pacemaker drivs av hjärtat är inte allt för långt borta. Ett forskarlag vid Jiao Tong universitetet i Shanghai jobbar för att färdigställa tekniken.

Dagens pacemakers behöver batterier för att kunna leverera elektriska impulser som ser till att hjärtat håller rätt rytm. Ett forskarlag vid Jiao Tong universitetet i Shanghai jobbar på att ta fram en pacemaker som klarar sig utan batterier. Ny Teknik har tidigare skrivit om liknande försök, av delvis samma forskarlag, där batterilösa pacemakers testats på grisar.

Den aktuella batterilösa pacemakern ska kunna utvinna energi från hjärtats rörelseenergi. Utmaningen är att utvinna tillräckligt mycket. Yi Zhiran, en av forskarna, menar att om ett hjärtas kraft är 0,5 newton så borde den utgående effekten vara runt 192 mikrowatt. Enligt Yi Zhiran innebär det att en kommersiell pacemaker behöver ha en effekt runt 10 mikrowatt för att se till att hjärtat håller rätt rytm.

Energin utvinns från hjärtat genom ett böjt piezoelektriskt element, ett element som kan generera en elektrisk laddning när det utsätts för en mekanisk spänning eller deformation. Elementet placeras i kontakt med hjärtat och hjärtsäcken och kan genom hjärtats rörelse alstra energi. Den energin kan sedan driva de elektriska impulserna.

Enligt Yi Zhiran är forskargruppen för tillfället i en verifikationsfas. Den långsiktiga stabiliteten i kroppen måste testas och alla problem med tekniken är ännu inte lösta. Arbetet presenterades mer noggrant på en virtuell konferens om energilagring och energikonservering som hölls av American Institute of Physics. 

Bill Burrau

Mer om: Pacemaker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer