Astronomer noterar starkaste ljusskenet någonsin

2022-10-17 15:28  
En bild av ljusfenomenet fångat av Nasas Swift-teleskop. Foto: NASA/Swift/A. Beardmore (University of Leicester)

Astronomer har observerat den ljusaste stråle som någonsin skådats – från en händelse som inträffat 2,4 miljarder ljusår från jorden. Ljusskenet har troligtvis utlösts av bildandet av ett svart hål.

De så kallade gammastrålarna – den mest intensiva formen av elektromagnetisk strålning – upptäcktes först av teleskop i omloppsbana den 9 oktober, och dess efterglöd bevakas fortfarande av forskare över hela världen.

Läs mer: Tredje gången gillt? Nasa har spikat ny premiärtur för sin jätteraket

Astrofysikern Brendan O'Connor säger till AFP att gammastrålningsutbrott som varar i hundratals sekunder, vilket inträffade på söndagen, tros orsakas av döende massiva stjärnor, mer än 30 gånger större än vår sol.

– Något så här ljust, så här nära, är verkligen en händelse som bara inträffar en gång per hundra år, säger O'Connor, som är knuten till University of Maryland och George Washington University i USA.

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer