Innovation

Älgmagen kan ge billigare biobränsle

Träd står i hundratals år. De är svåra att bryta ner, men älgens mage klarar av att tillgodogöra sig av energi och näring från trädens cellulosa. I detta ser forskare på KTH stora möjligheter. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Henrik Aspeborg Foto: KTH

Forskare på KTH har funnit 99 tidigare okända mikrober i älgmagar. De kan ge enzymer som kan bryta ner trä och halm och ge mer och billigare biobränslen.

Publicerad

Älgar klarar en sträng vinter bättre än rådjur, för de kan äta bark och kvistar. Alltså måste de ha enzymer som klarar att effektivt bryta ner cellulosa, resonerade Henrik Aspeborg och Anders Andersson på KTH.

Dagens bioetanol produceras från vete och sockerrör, som enzymer lätt kan bryta ner till enkla socker. Den etanolen har kritiserats för att ta mark från matproduktion, konstaterar Henrik Aspeborg, docent i kolhydratbioteknologi.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här