Åk moped och lev längre

2010-10-28 09:26  

Att tiden går långsammare när farten ökar, är ju känt sedan Einsteins dagar. Åker man tillräckligt fort ut i rymden, det vill säga nära ljushastigheten, åldras man knappast alls jämfört med den som stannar hemma.

Nu har amerikanska forskare visat att det även gäller den som åker med mopedfart. Visserligen krävs två av världens allra noggrannaste klockor för att mäta tidsskillnaden, men likväl finns den där. Forskarna jobbar på Nist, det institut som håller reda på USAs storheter och enheter.

När den ena klockan rörde sig med tio meter i sekunden i fårhållande till den andra visade det sig att tiden gick något långsammare (10).

Forskarna undersökte också hur gravitationen påverkar tiden; enligt Einstein går ju tiden långsammare när gravitationen ökar. Det visar sig att tiden hos den klocka som befann sig 33 centimeter över den andra gick ungefär lika mycket långsammare som den klocka som for iväg med mopedfart.

Experimenten visar inte bara hur bra klockor det går att bygga. De visar också att det går alldeles utmärkt att mäta höjdskillnader med stor noggrannhet bara genom att titta på klockan. Eller att upptäcka skillnader i jordens gravitation, orsakade av tunga och kanske brytvärda ämnen i jordskorpan.

 

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer