Ai:n återskapar träffsäkert ansikten baserat på rösten

2019-06-13 10:28  
Foto: Oh et. al.

Rösten innehåller information om våra ansikten. MIT:s artificiella intelligens lyckades återskapa de grova anletsdragen hos en rad individer baserat på deras tal.

Alla har vi någon gång föreställt oss hur personen bakom en röst ser ut, för att sedan inse hur fel vår gissning var när vi sett ansiktet. Nu har MIT bevisat att artificiell intelligens är mycket bättre på att klara av uppgiften.

Forskarna har utvecklat systemet Speech2Face. Neuronnätet har använt maskininlärning och tränat på miljontals Youtube-klipp med över 100 000 personer som pratar. Forskarnas algoritm väger samman egenskaper som kön, ålder och etnicitet.

Ai:n har återskapat en rad ansikten med utgångspunkt från personers tal – och även om de renderade personerna är långt ifrån perfekta så är de grova ansiktsdragen ändå kusligt lika originalen.

Läs mer: Mona Lisa har fått liv – med hjälp av ai

Enligt forskarna kommer modellen inte att framställa bilder av specifika individer, utan den återskapar ansikten med ett genomsnittligt utseende. Ai:n var som regel träffsäker när det kom till kön, ålder och etnicitet. Den kunde dock ge förvirrade besked om ursprung när språkvariationer introducerades. Speech2Face associerade också röster i ett lägre register med manliga drag – och höga röstlägen med kvinnor. Det rapporterar Live Science.

MIT är inte först på området. Redan förra året presenterade Carnegie Mellon University en avhandling om en liknande algoritm. Den kan med utgångspunkt från rösten avgöra en persons fysiska egenskaper, som längd, vikt och ålder – samt ansiktsdrag. Till detta kan algoritmen ge besked om socioekonomisk bakgrund samt individens mentala hälsotillstånd.  

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer