Tipsen som kan befria dig från övertänkandets bojor

2020-02-06 11:06  
Be om hjälp? Styr om dina tankar? Så kan du göra för att sluta övertänka saker. Foto: REX/TT

Överanalyserande av en situation kan bli ett hinder för att få saker gjorda. Här är taktiken för att inte fastna i grubblerier.

Oavsett om du börjar en ny karriärväg, genomför ett stort projekt eller tar itu med någon annan utmaning kan en genomtänkt plan vara bra. Men det finns en gräns mellan grundlig planering och överanalyserande, som istället kan ha en förlamande effekt.

Fast Company har i en artikel sammanställt två psykologers tips för att komma vidare:

Se tecknen
Vi människor har förmågan att i viss mån kunna förutse vad som kan hända. Det kan ge oss en känsla av kontroll, men när rädsla från det förflutna och oro för framtiden binds ihop kan det bli ett hinder för att åstadkomma det vi vill. Stress i samband med oro kan även påverka hälsan. Om oro och grubblande går ut över din sömn, rutiner och förmågan att fokusera på arbetet är det dags att agera och vidta åtgärder.

Läs mer: Tipsen som kan underlätta jobbresorna

Avsätt tid för oro
Om du schemalägger tid för oro kan du fokusera på dina farhågor, exempelvis observera eller skriva ner dem. En sådan metod kan innebära en lättnad och befrielse från ansträngningen att försöka tysta tankarna. Det kan även hjälpa till att omdirigera uppmärksamheten till det du behöver göra.

Utvärdera dina förutsägelser
Att ge dig själv tid och utrymme kan också bli en hjälp för att undersöka dina förutsägelser om framtiden. Orostankar handlar ofta om att något negativt ska hända, men genom att definiera exakt vad som stör dig kan du lättare se bästa och värsta scenario, och hur du kan hantera dem.

Bli bekväm med obehag
Överdrivet grubblande och ältande kan handla om att vi vill skydda oss mot sårbarhet och undvika känslor. Men det är en falsk känsla av kontroll. Stärk istället förmågan att hantera obehag genom att utsätta dig för situationer där du inte har full kontroll.

Läs mer: Inspireras av ledarna − bli bra på att fokusera

Styr om dina tankar
Alla som någon gång har fastnat i övertänkande vet att det ofta innebär att trampa på samma ställe. Fundera på vilket steg du kan ta för att lugna oron. Genom att styra om tankarna får du en känsla av kontroll. Du gör något för att komma framåt istället för att ägna dig åt saker som äter upp din tid.

Be om hjälp
Identifiera mentorer, vänner eller kollegor som kan hjälpa dig att se saker i ett nytt perspektiv. De kan också se när du sitter fast i den här typen av tänkande, och ge dig feedback som kan lugna dig och ändra ditt sätt att tänka. Om kronisk oro och övertänkande står i vägen för din förmåga att fungera är det en bra idé att söka professionell hjälp.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap