Hållbar industri
Världens första batteridrivna pålkran – byter batteri en gång per dag
Svenska Aarsleff Ground Engineering tar den världsunika maskinen i drift denna vecka. På premiärjobbet ska den jobba parallellt med en ”vanlig” pålkran för jämförande mätningar.
Maskinen väger strax under 65 ton, och kan slå ner 18 meter långa grundläggningspålar med en slagvikt på sex ton i hejaren (den tyngd som lyfts och släpps för att slå ner pålen).
Finska maskintillverkaren Junttan har byggt den för samma kapacitet och prestanda som en konventionell pålkran i samma storleksklass.
Men denna maskin drivs av en elmotor på 266 kW, och är utrustad med två utbytbara batteripack på 396 kWh vardera. Nyligen levererades den till Aarsleff Ground Engineering (ett svenskt dotterbolag till danska byggbolaget Per Aarsleff A/S).
– Rent kulturellt har vi ett stort teknikintresse i företaget, och eldrift ligger i tiden, säger Aarsleff Ground Engineerings vd Niclas Brogren.
Batterierna har en drifttid på upp till sex timmar
Med elanslutning på 63 ampere och en laddare på 40 kW ska det ta åtta timmar att ladda ett batteripack. Med laddning över natten är båda batterierna fulladdade vid arbetsdagens början.
– Ett fulladdat batteri ger en drifttid på fyra till sex timmar, vilket gör att du klarar en arbetsdag med två batterier, säger Ate Konkka, försäljningschef på Junttan Oy.

Att byta batteri ska ta omkring tio minuter.
– För att lyfta in och ur batterierna, använder föraren samma fånglina som används till att lyfta upp pålar. Man behöver inte blanda in ytterligare maskiner för att hantera dem, säger Aarsleffs maskinchef Morgan Sjögren.
Pålkranar arbetar ganska stationärt. Varför inte sladdmata maskinen under gång?
– En pålkran vänder sig ofta runt i 180 eller 360 grader, det blir inte praktiskt att behöva hålla reda på en kabel. Dessutom vill vi att den så långt som möjligt ska efterlikna en vanlig maskin till funktion och användning, säger Ate Konkka.
Jämförande: Dieselkran och batteridriven kran
Under ett års drift beräknas den eldrivna pålkranen spara 35 ton koldioxidutsläpp och 14 000 liter diesel. Därtill väntas de ekvivalenta bullernivåerna bli lägre än med en konventionell kran, som måste använda dieselmotorn för att driva upp hydraultrycket i aggregatet.
– Nästa vecka går vi ut med batterikranen, och en jämförbar dieselmaskin, skarpt på samma arbetsplats där vi ska göra jämförande ljudmätningar i samarbete, berättar Morgan Sjögren.
Niclas Brogren medger dock att det finns risker, både tekniskt och ekonomiskt, i att på det här sättet bli först ut med ny teknik.
– Vad gäller den tekniska risken så har vi Junttans långa erfarenhet med oss, och det är ju egentligen bara energikällan som är utbytt. Rent ekonomiskt visar våra kalkyler, att kostnadsökningen bör ligga runt fem procent i Göteborgsområdet jämfört med en konventionell maskin. Sammantaget ett rimligt pris att betala för att kunna ta det här steget, säger han.