Industri

Testas på apotek i sommar

Tre svenska apotek börjar i nästa vecka att erbjuda kunder tillgång till hudcancerappen iDoc24. Och en ny app skördar framgångar i USA. Det lilla Göteborgsföretaget iDoc24 har fått luft under vingarna.

Publicerad

Apotekskedjan Doc Morris blir först ut bland svenska apotek att testa en tjänst baserade på hudcancerappen iDoc 24. Tre apotek, två i Stockholm och ett i Malmö, ska utrustas med en smart telefon och det medicinska förstoringsglas som krävs för att personalen ska kunna fotografera den misstänkta hudförändringen. Bilderna skickas sedan vidare till hudläkare för analys. Tjänsten, som kommer att kosta 350 kronor, är ett pilotprojekt som startar den 13 juni och pågår till och med september.

-Faller det väl ut kommer vi att erbjuda tjänsten året om på fler av våra apotek, säger Camilla Giske,driftschef på Doc Morris.

Appen har utvecklats av Alexander Börve, doktorand i telemedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Med appen som bas grundande han för fem år sedan bolaget iDoc24. Just nu befinner han sig vid Berkley university i Kalifornien där han skriver en forskningsuppsats om de kostnadsbesparingar appen kan medföra inom vården.

Det var också i USA som företaget i våras valde att lansera sin nya app, STD Triage - Sexually Transfered Diseases. Här smittas runt 19 miljoner människor varje år av sexuellt överförda sjukdomar. Obehandlade kan de leda till såväl infertilitet som cancer.

-Tjänsten fungerar som en sjukvårdsupplysning. Via appen går det att skicka in bilder anonymt som sedan analyseras av experter på könssjukdomar. Svaret talar om i fall de bör söka vård, säger Alexander Börve.

I appen finns också kontaktuppgifter till 12 000 amerikanska könsmottagningar.

Lanseringen i våras fick stor uppmärksamhet. Appen är omskriven i ett 50-tal amerikanska tidningar och presenterad i nyhetsinslag hos stora tv-bolag som CNN och Fox News.

Tre appar för utslag som oroar

Företag: iDoc24

Gör: Appar för telemedicin.

Hudcancerappen iDoc 24 PRO är ett diagnosverktyg för vården. För konsumenten finns iDoc24 som fungerar som en sjukvårdsupplysning. Privatpersoner kan anonymt skicka in bilder av hudförändringar som granskas av hudläkare. Svaret talar om i fall personen bör söka vård eller inte.

Även appen STD Triage fungerar som sjukvårdsupplysning.

Ort: Göteborg

Bildat: 2008

Antal anställda: 3

Övrigt: Appen iDoc24 finns på fem språk, STD Triage på tre (svenska, engelska, spanska).