Industri

Svenskt astmatest får mothugg

Lena Kajland-Wilén på Aerocrine väntar på grönt ljus.

Att mäta kväveoxid i utandningsluft ger inte bättre behandling av astma, enligt en ny stor studie. Men svenska Aerocrine, vars astmatest mäter just kväveoxid, anser att studien är felaktigt konstruerad.

Publicerad

Den amerikanska studien publicerades i helgen i den medicinska tidskriften The Lancet. Det rör sig om den hittills största studien för att undersöka om mätning av kväveoxid, NO, i utandningsluften förbättrar behandlingen av astmapatienter. Flera sådana NO-mätare finns på marknaden, däribland en från Solnaföretaget Aerocrine, som noterades på Stockholmsbörsen i fjol.

I studien ingick 546 amerikanska astmapatienter som delades upp i två grupper. Den ena gruppen styrde sin medicinering med hjälp av NO-mätningar, den andra inte.

Efter 46 veckor visade sig att de patienter som hade mätt sin NO-nivå hade medicinerat mer med steroider. Men de båda grupperna hade lika många och lika allvarliga astmasymtom. Forskarnas slutsats: NO-mätning förbättrar inte sjukdomens förlopp.

Resultatet är ett bakslag för Aerocrine.

- Det här är den största studien som gjorts, så det är klart att den har betydelse för oss, säger marknadschef Lena Kajland-Wilén.

Hon tycker dock att undersökningen är felaktigt konstruerad.

- Det är jättetråkigt att studien inte har designats på rätt sätt. De algoritmer som styr läkemedelsdosen är gjorda så att man enbart kunde öka dosen, inte sänka den, säger hon.

Enligt företaget är en fördel med mätningarna annars att personer som inte har inflammation i lungorna kan slippa att medicineras i onödan. Aerocrine framhåller även att vissa patienter som fick högre dos efter NO-mätningar faktiskt hade nytta av det.

- Det gällde överviktiga personer med ett BMI på över 30 samt personer med multiallergier, säger Lena Kajland-Wilén.

Hon påpekar dessutom att den viktigaste fördelen med företagets astmatest är att läkarna får hjälp att hitta de patienter som behöver medicineras.

Aerocrine grundades 1997 och bygger på forskning vid Karolinska Institutet. Företaget var först på marknaden med kliniska instrument för att mäta kväveoxid i utandningsluften. Företagets omsättning i fjol var drygt 76 miljoner kronor.