Industri

Supervaccinet skyddar mot Ebola

En deltagare i vaccinationsstudien får sin dos vid vaccinationsenheten vid Donka Hospital, Conakry, Guinea. Foto: Yann Libessart
En deltagare i vaccinationsstudien får sin dos vid vaccinationsenheten vid Donka Hospital, Conakry, Guinea. Foto: Yann Libessart
Det nya vaccinet rVSV-EBOV mot Ebola ger osmittade ett hundraprocentigt skydd redan efter tio dagar, visar kliniska försök. Foto: Yann Libessart
Det nya vaccinet rVSV-EBOV mot Ebola ger osmittade ett hundraprocentigt skydd redan efter tio dagar, visar kliniska försök. Foto: Yann Libessart

Fullt skydd mot Ebola redan efter tio dagar. Tusentals frivilliga i Guinea har testat ett nytt vaccin som kan bli ett effektivt vapen mot sjukdomen.

Publicerad

Antalet nya fall av Ebola i de värst drabbade länderna Guinea, Sierra Leone och Libereria minskar. Trots det rapporterades 57 nya fall under de senaste tre veckorna. Kliniska studier med 4000 frivilliga, som alla vistas i Guinea där smitta brutit ut, väcker nu hopp om ett effektivt sätt att sätta stopp för smittspridningen. Resultatet visar att en enda dos ger ett 100-procentigt skydd tio dagar efter vaccinationen.

Norge är en av de länder som deltar i vaccinprojektet.

- Det nya vaccinet kan hjälpa till att få ner pågående smittspridning till noll samt stoppa framtida utbrott. Allt under förutsättning att de goda resultaten håller i sig framöver, säger Børje Brende, utrikesminister i Norge i ett uttalande.

Det nya vaccinet har tagits fram och testats på rekordsnabba 12 månader. Både djurförsök och tre faser av kliniska test på människor har givit goda resultat.

Även i Liberia och Sierra Leone pågår studier av vaccinet. Inga allvarliga biverkningar har hittills rapporteras och världshälsorganisationen WHO anser det som säkert.

- Vi har fått ett kraftfullt verktyg för att bekämpa ebola. Försöken har visat hur vi kan skydda hela byar och isolera viruset så att det inte sprids vidare, säger John-Arne Røttingen vid Folhälsoinstitutet i Norge och medlem i projektets styrgrupp.

En nackdel är vaccinet måste försvaras i kyla. Det är ett problem i tropiska länder där elförsörjningen ofta sviktar. Förhoppningen är att vidare utveckling ska göra att det inte förstörs vid högre temperaturer.

Tanken är att vaccinet i framtiden ska användas för att snabbt släcka uppblossande utbrott av Ebola och på så vis hindra att sjukdomen sprids.

Vaccinet, som har beteckningen, VSV-ZEBOV, utvecklades ursprungligen av Folkhälsomyndigheten i Kanada tillsammans med bolaget NewLink Genetics. Merck utvecklar, testar och tillverkar nu vaccinet på licens.

Resultatet av studien publiceras i dag i den medicinska brittiska tidskriften Lancet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!