Hållbar industri

Skidan den slinter – in på kontoret

Skidtillverkaren Blizzard har knoppat av ett bolag som tillverkar nya material med teknik från skidfabriken.
Skidtillverkaren Blizzard har knoppat av ett bolag som tillverkar nya material med teknik från skidfabriken.

Blizzard har lång erfarenhet av att göra skidor.Nu har tillverkningsmetoden lett från skidor till plattor som används på kontor och teaterscener.

Publicerad

Idén om det nya konstruktionsmaterialet föddes hos skidtillverkaren Blizzard i Österrike och görs nu hos avknoppade Design Composite. Materialet har på samma sätt som en skida fått en stark och lätt kärna. Det sker med en typ av bikakestruktur och skivor av termoplast på bägge sidor.

– Trenden att göra starka och lätta konstruktioner har pågått länge. Ett skäl är att man vill minska transporterna, ett annat att minska materialmängden, säger Björn Florman vid Materialbiblioteket.

Skivorna finns helt transparenta eller med färg. De används framför allt i inredning, mässmontrar, av teatrar eller som mellanvägg på kontor. Förutom att kärnan gör skivan både lätt och stark utnyttjar designers mellanrummet för att uppnå spännande estetiska effekter. Kärnan mellan skivorna kan nämligen varieras och ljussättas på olika sätt så att utseendet skiftar.

Materialen heter Air-board och Clear-pep. I Sverige säljs de av företaget Vink.

– Vi har sålt det i ungefär 1,5 år och märker ett ökat intresse för det inom en rad användningsområden, säger Joakim Newman på Vink.

Här kan du känna på materialet

Ny Teknik samarbetar med Materialbiblioteket, som ställer ut nya material. Där kan du nu bland annat se skivor från Design Composite. Materialbiblioteket finns på Stockholmsmässan i Älvsjö. För öppettider och övrig information, se hem­sidan: www.materialbiblioteket.se